Naslovna Kultura Dragan Martinović – kreativni čuvar tradicije

Dragan Martinović – kreativni čuvar tradicije

PODELI
Foto: rts

Slikar Dragan Martinović iz Sremske Mitrovice jedan je od ovogodišnjih dobitnika Vukove nagrade, koju Kulturno-prosvetna zajednica Srbije 56. put dodeljuje za širenje kulture, obrazovanja i nauke u Srbiji. Martinović je nagrađen za izložbu slika “Vostani Serbije” – serijal od četiri ciklusa posvećen Velikom ratu.

“Da napravim serijal o Velikom ratu, za pet godina rovovanja za štafelajem, slikao sam i plakao”, ispričao je reporteru RTS-a Dragan Martinović, jedan od stubova naše savremene umetničke scene.

U spomen na osamdeset Martinovića koji su izginuli na bojištu, ciklusima Mali zadušnici, Čuvari ognjišta, Ostajte ovde i Sveto pismo, želeo je da podseti potomke na patnju i herojstvo predaka u borbi za svoju kolevku, ćirilicu i slavski kolač, ne sluteći da će izložbu u Sremskoj Mitrovici videti rekordnih 7.000 posetilaca.

“Činila mi je ogromno zadovoljstvo. Ja sam krenuo od jednog ciklusa od 36 slika, na kraju je nastalo 158. Moja je želja da jednog dana završi na jednom mnogo važnom mestu. Ja ću je pokloniti muzeju koji će se graditi na Ceru povodom Cerske bitke”, kaže Martinović.

Prvu nagradu Martinović je dobio sa samo 13 godina, za scenografiju, prvi put izlagao je u Ženevi sa 15.

Za više od pola veka stvaralaštva, njegove slike stigle su na sve meridijane. Osnivač je nekoliko udruženja, a posebno je ponosan na grupu “Esnaf” i Vukovu nagradu, kao simbol borbe i pedagoškog rada.

“Kad se setim te patnje Vukove kroz život, postala mi je jako važna ova činjenica. Deca su najbolji učitelji. Ja se bavim pedagoškim radom čitav život. Pomenuću da preko pedeset mojih učenika živi od umetnosti, da je završilo akademije, a da je četrnaest njih, učenika i prijatelja, zajedno sa mojim sinom i sa mnom su profesori na akademiji”, ističe Martinović.

Dragan Matinović oslikao je 16 murala u svom gradu i pokrenuo više građanskih inicijativa i manifestacija.

Kreativni čuvar tradicije sačuvao je, kaže, i dete u sebi da ima s kim da se igra dok ne dođu unuci.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here