Naslovna Dogadjaj Dragoljub Trindić najbolji u Vojvodini

Dragoljub Trindić najbolji u Vojvodini

PODELI
Foto: Opština Pećinci

U nedelju 15. novembra na 21. smotri likovnih umetnika amatera Vojvodine u Bačkoj Palanci, u organizaciji Saveza umetničkog stvaralaštva amatera Vojvodine i Kulturnog centra Bačka Palanka, slika Dragoljuba Trindića „To svako od nas može biti“, koja je rađena u tehnici ulje na platnu, osvojila je prvo mesto.

Trindić se za titulu najboljeg u Vojvodini izborio među 300 slikara iz pokrajine, a po njegovim rečima, pored toga što prevashodno slika motive svoga zavičaja, najviše pejsaže sa zimskim motivima, ove godine za stvaranje pobedničkog umetničkog dela inspiracija je bila trenutna epidemiološka situacija i korona virus.

„Najdraže nagrade su upravo u domovini, kod svoje kuće. Ovaj uspeh je veliko dostignuće u mom dugogodišnjem stvaralaštvu, posebno što je izuzetno stručan žiri ocenio moj rad takvim kritikama. Nagrada me sasvim sigurno inspiriše i na poseban način trasira moj dalji put kao stvaraoca. Aktuelnost teme kojoj sam se okrenuo u pobedničkoj slici, a koja se tiče pandemije, svedoči o mom stavu da su umetnička dela – kao što je uvek i slučaj kroz istoriju umetnosti – svedoci dešavanja i upečatljiv pečat vremena. Ova slika je takođe značajna za mene po tome što je dokaz da sam uspešno izvršio stilističku tranziciju sa realističkog na modernistički, apstraktni rad. Nastaviću da se krećem u istom pravcu, da se usavršavam i istražujem. Planiram da se takmičim na međunarodnoj sceni, uporedo sa domaćom, a razmišljam i o samostalnim izložbama. Posebno moram istaći uvek dobru saradnju sa Kulturnim centrom Pećinci na prezentovanju naše opštine. Akcenat ću takođe u budućnosti stavljati i na rad sa mladim talentima“ – istakao je Trindić.

Direktor pećinačkog Kulturnog centra Jovan Devrnja rekao je da već godinama kao jedina ustanova kulture u pećinačkoj opštini pruža svesrdnu podršku kada je u pitanju negovanje amaterizma u svim sferama umetničkog delovanja.

„Trindićevim uspehom Pećinci su se po prvi put u istoriji našli kao vodeći na likovnoj mapi Vojvodine, a ne treba izostaviti ni mlade nade koje se umetnički izražavaju u našem kraju. Pored prve nagrade, studentkinja slikarstva Ivana Petković iz Pećinaca, koja vodi Školu crtanja i kreativnu radionicu pri našem centru, osvojila je specijalno priznanje među 11 umetnika, što sveukupno govori u prilog tome da likovno stvaralaštvo živi u ovom delu Vojvodine“ – rekao je Devrnja.

O najboljima na Pokrajinskoj smotri odlučivao je žiri u sledećem sastavu: likovni kritičar Sava Stepanov, akademski slikar Danijel Babić i primenjena umetnica Tijana Sićević:

„Odluku smo doneli uzimajući u obzir što je Trindić jedini od svih umetnika koji se bavio najaktuelnijom situacijom izazvanom koronavirusom i to je uspeo da sadržinski kaže na jedan autentičan likovni način, poštujući sve elemente tehnike za koju se odlučio“ – kaže predsedavajući stručnog žirija Sava Stepanov.

Sekretar Saveza umetničkog stvaralaštva Vojvodine, Savo Mučibabić rekao je tom prilikom da iako su se ove godine suočili sa epidemijom izazvanoj korona virusom, uspeli su da u izmenjenim okolnostima, bez prisustva publike, organizuju najveću manifestaciju u oblasti likovnog stvaralašatva.

„Slikara u odnosu na prethodne ima manje, ali kvalitet ni ove godine nije izostao. Ovakve izložbe značajne su za afirmisanje umetnika u svim delovima Vojvodine, pogotovu u manjim sredinama“ – kazao je Mučibabić.

Iako je Trindić rođen u tamnavskom selu Čučuge kod Uba, već duži niz godina živi i stvara u Karlovčiću. Slikarstvom se bavi od mladosti, a znanja je između ostalog sticao u ateljeu mr Miodraga Petrovića. Iza sebe ima 15 samostalnih i preko 50 kolektivnih izložbi, među kojima su i 3 međunarodnog karaktera, dok je u Pećincima izlagao čak 4 puta. Dobitnik je velikog broja nagrada na domaćim takmičenjima, a među naznačajnijima je prestižna internacionalna nagrada časopisa International Artist na umetničkom konkursu u kategoriji pejsaža za sliku „Šumsko jutro“. Učesnik je velikog broja kolonija i humanitarnih akcija.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here