Naslovna IT DRUGA STRANA INTERNETA: Ni deca, ni roditelji nisu svesni kakva OPASNOST “vreba”...

DRUGA STRANA INTERNETA: Ni deca, ni roditelji nisu svesni kakva OPASNOST “vreba” (VIDEO)

PODELI
Foto: Ilustracija

U organizaciji Fondacije “Tijana Jurić”, u Kulturnom centru “Brana Crnčević” u Rumi, održana je radionica za roditelje na temu “Ukradena bezbednost”. Uz podršku moderatorke Jelene Antić radionicu je vodio prvi čovek Fondacije Igor Jurić, koji se, nakon tragične smrti ćerke Tijane, posvetio borbi za bolju bezbednost dece u Srbiji.

Akcenat je stavljen na bezbednosti dece na internetu, ali i trgovinu ljudima/decom, radnu i seksualnu eksploataciju, nestanak dece, pedofiliju i vršnjačko nasilje.

Deca nisu svesna kakva im opasnost preti na internetu. Isto tako, ni roditelji nisu svesti opasnosti i činjenice da naša deca vrlo lako daju informacije o sebi, šta rade, gde stanuju, kao i da li su roditelji odsutni.

Foto: Ilustracija/Shutterstock

“Radionice ovog tipa su pokazale da ljudi ne znaju ni 10, 15 odsto opasnosti koje vrebaju na internetu. Ja govorim o istinitim stvarima koje su se, nažalost, desile našoj deci. To se sve dešava oko nas, veliki broj slučajeva se odigrao upravo u Vojvodini. Dakle, to nije nešto što se dešava negde dalekao, već naprotiv, svi smo u opasnosti”, rekao je Jurić.

Prevare na internetu uzimaju maha

U toku radionice prikazano je i nekoliko kratkih filmova koji su snimljeni na osnovu stvarnih slučajeva u Srbiji, a koji prikazuju razne vrste zloupotreba dece. Među filmovima koji su prikazani našao se i rad rumskog učenika Aleksandra Gajića (STŠ “Milenko Brzak Uča”), koji će za svoj trud biti nagrađen od Fondacije “Tijana Jurić”.

Važan segment posvećen je problemu zloupotrebe društvenih mreža. O Fejsbuku je bilo najviše reči.

“Fejsbuk je društveno najodgovornija mreža, a ja na ovim tribinama najviše pričam o njemu, što znači da su skrivene brojne opasnosti. Postoje druge društvene mreže mnogo opasnije, to što su nama mnoge nepoznate, ne znači da su i našoj deci. Naprotiv, oni bukvalno znaju sve i u razgovoru sa učenicima po školama, saznajem za širok dijapazon društvenih mreža koje su već uveliko rasprostranjene među đacima. Ja sam prisutan bukvalno na svim mrežama, istražujem ih i mogu vam reći da su vrebaju, rekao bih, ekstremne, opasnosti po decu”, istakao je Jurić.

Sa radionice je poslata univerzalna poruka da roditelji moraju da razgovaraju sa svojom decom, te da predatori na internetu vrebaju našu, a ne tuđu decu.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here