Naslovna Srem Pećinci Druženje uz pesmu i igru

Druženje uz pesmu i igru

PODELI
Foto: Opština Pećinci

U okviru drugog Sajma kulture mladih na selu, Kulturni centar Pećinci organizovao je juče za korisnike usluga Dnevnog boravka za decu i mlade sa smetnjama u razvoju u Subotištu muzičku radionicu. Tokom sat vremena, sa decom i mladima su se družili Ana Vrbaški i Marko Dinjaški članovi Udruženja „Otvoreni krug“ iz Novog Sada, kao i Jovan Devrnja direktor Kulturnog centra, Biljana Jovičić direktorka pećinačkog Centra za socijalni rad, Nevena Naić direktorka Narodne biblioteke i Maja Došenović iz opštinskog Odeljenja za društvene delatnosti.

Kulturni centar se trudi, po rečima direktora Jovana Devrnje, da prilagodi sadržaje svima i da kulturni sadržaji budu dostupni i deci i mladima, ali starijoj populaciji, a ovogodišnji Sajam je specifičan po tome što su uključeni i deca i mladi sa smetnjama u razvoju iz Dnevnog boravka.

„Drago mi je da se danas družimo sa mladima u Dnevnom boravku i da smo u prilici da im obogatimo dnevni sadržaj. Oni će nam u narednom periodu biti prioritet i trudićemo se da organizujemo što više ovakvih i sličnih radionica za njih“ – rekao je Devrnja.

Pećinački Centar za socijalni rad je pružalac usluga Dnevnom boravku, a kako nam je rekla Biljana Jovičić, uvek se trude da njihovim korisnicima obogate dnevne aktivnosti.

„Ovo je bila prilika da zajedno sa Kulturnim centrom organizujemo muzičku radionicu za naše korisnike, što mi je veoma drago. Ovo je, takođe, prilika da naši stručni radnici, defektolozi i negovateljice putem ovakvih radionica nauče neke nove vidove terapija koje će moći da primene u daljem radu sa decom, jer ova muzička radionica jeste jedna vrsta terapije“ – kazala je Jovičić i dodala da se pećinački Centar trudi da korisnicima usluga Dnevnog boravka pruži što raznovrsnije sadržaje od izleta, raznih radionica, druženja, prodajnih vašara.

Svi prisutni u Dnevnom boravku, juče su zajedno sa Markom i Anom pevali dečje pesmice, učili kako da proizvedu zvuk vetra ili kiše, ali pre svega su se družili.

Ana Vrbaški smatra da se radionica telesnih perkusija i muzike, u izvesnom smislu može podvesti i pod muziko-terapiju, jer kroz neke poznate i opšte poznate pesme, rade sa decom sadržaje koji su njima poznati.

„Radimo sa različitim ciljnim grupama, ali i sa nekim specifičnim grupama kao što su mladi i deca sa smetnjama u razvoju i sa invaliditetom. Učimo ih nečemu novom i trudimo se pri tome da kroz radionicu stvorimo jednu grupu koja lepo funkcioniše i koja zajedno, u stvari, stvara muziku“ – izjavila je Vrbaški.

Na kraju jušerašnjeg druženja, deci i mladima iz Dnevnog boravka, Kulturni centar i pećinačka Narodna biblioteka uručili su prigodne poklone koji će im koristiti u svakodnevnim aktivnostima – didaktički materijal i slikovnice i bojanke.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here