Naslovna Deca Drvo za prvo dete: U Vojvodini na neobičan način obeležili početak 2020....

Drvo za prvo dete: U Vojvodini na neobičan način obeležili početak 2020. godine

Foto: vecernje novosti

U OKVIRU kampanje “Za novi život”, pokrajinski zaštitnik građana dr Zoran Pavlović i dr Đorđe Ilić, upravnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo u Novom Sadu, u krugu novosadske “Betanije” posadili su drvo u ime prvog deteta koje se rodilo u Novom Sadu.

Po jedno drvo, posađeno je u Pančevu, Sremskoj Mitrovici, Subotici, Somboru i Vrbasu, a 6. januara akcija će se nastaviti u Zrenjaninu.

Prema rečima pokrajinskog zaštitnika građana, kampanja se realizuje u saradnji sa opštim bolnicama i opštinskim upravama i lokalnim ombudsmanima.

– Suočeni sa gorućim pitanjima koja nam postavlja demografska slika naših prostora, ali i sa globalnom pretnjom od klimatskih promena koje ne biraju podneblje, danas je posebno važno raditi na afirmaciji prava deteta na očuvanje i razvoj svog identiteta, kao i poštovanje nacionalnih vrednosti zemlje u kojoj žive, te prava na zdravu životnu sredinu – kazao je Pavlović. – Zato puštanje i učvršćivanje korena, kao simbola svačijeg identiteta, predstavlja nužni uslov za kasnije širenje “krila” kod naše dece i od presudnog je značaja za dalju zaštitu i unapređenje ljudskih prava.

ŠABAC: PET BEBA

Prva beba u šabačkom porodilištu u 2020. je mala Una, rođena 45 minuta posle ponoći, a njena majka je prvorotka Slavica (44). Istoga dana stigli su Danilo, Sofija, Leonardo i Vasilije.

VRBAS: VIKTOR PRE SVIH

U OPŠTOJ bolnici u Vrbasu, 1. januara je prvi na svet došao Viktor Berta, od oca Viktora i majke Biljane iz Srbobrana. Potom je rođena Milena, princeza Zorice i Ratka Kovača iz Vrbasa, koja je stigla 16 godina posle rođenja njihovog sina prvenca. Treća beba je Helena – Jasmine Sanković i Mihajla Ilčešina iz Vrbasa.

IZVORvecernje novosti
Prethodna vestSrđan je nestao u blizini nasipa posle novogodišnje večere s porodicom. Nema ga već 367 dana
Sledeća vestTraži se projektant za gradnju IT centra u Sremskoj Mitrovici

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here