Naslovna Hronika Država mora da mu isplati 27.000 evra zbog torture koju je trpeo...

Država mora da mu isplati 27.000 evra zbog torture koju je trpeo u mitrovačkom ZATVORU

PODELI
FOTO: RAS SRBIJA

Evropski sud za ljudska prava objavio je presudu prema kojoj Srbija hrvatskom državljaninu Fabianu Điniju (47) treba da isplati 27.000 evra, zbog torture i ponižavanja koje je doživeo od drugih zatvorenika sa kojima je delio ćeliju, dok je 2008. godine bio u pritvoru u Sremskoj Mitrovici.

Sud je odbio argumente Srbije da Đini nije iscrpeo sva domaća pravna sredstva, usled nepodnošenja krivične prijave. Đini je, inače, zatevao naknadu štete od 100.000 evra.

FOTO: RAS SRBIJA

Ova presuda, koja je objavljena na sajtu suda, još nije pravosnažna.

Obe strane, naime, i Đini i država Srbija, imaju pravo da u roku od tri meseca zahtevaju da se predmet iznese pred Veliko veće Evropskog suda za ljudska prava koje čini 17 sudija.

O dozvoljenosti ovih zahteva, prema Konvenciji o ljudskim pravima, odlučuje Kolegijum od pet sudija Velikog veća, a “prihvatiće zahtev ako se predmet tiče nekog značajnog pitanja vezanog za tumačenje Konvencije ili ozbiljnog pitanja od opšte važnosti”.

ZATVOR IZ SREMSKE MITROVICE TRAŽI HOTEL U MAKARSKOJ: Srpskim firmama i ustanovama Hrvatska zarobila imovinu vrednu 1,8 milijardi evra

Tanjugu je u Državnom pravobranilaštvu rečeno da će odluka o zahtevu da se predmet iznese pred Veliko veće biti doneta nakon detaljne analize presude.

Đini je Evropskom sudu podneo predstavku 2014. godine u kojoj tvrdi da su ga u pritvoru njegovi cimeri vređali, silovali i ponižavali, da ga uprava zatvora nije zaštitila i da nije valjano istražila njegove pritužbe.

Srbija je prigovorila da Đini nikada nije iscrpio domaća pravna sredstva za svoje tvrdnje da vlasti nisu reagovale na efikasan način, jer nikada nije podneo krivične prijave protiv odgovornih za zlostavljanje.

Takođe je ukazala da nije pravilno potkrepio ni svoju ustavnu žalbu, zbog čega je ona odbačena, niti je svoje tvrdnje o torturi u zatvoru potrepio dokazima, pre svega medicinskom dokumentacijom ili pozivanjem očevidaca događaja.

Pored toga, odgovor Srbije bio je i da Đini ne može više da tvrdi da je žrtva nasilja, jer mu je u Srbiji dosuđena nakanda štete, u parničnom postupku.

Država je takođe, prema stavu suda, propustila da sprovede istragu ili pokrene krivično gonjenje zbog njegovih pritužbi, iako su nadležni organi “znali ili su morali da znaju za njih”, jer je on već dobio odštetu u građanskom postupku i jer se obraćao nizu državnih organa.

Đini je bio uhapšen u avgustu 2008. godine zbog navodnog pokušaja korišćenja falsifikovanih novčanica od 10 evra na srpsko-hrvatskoj granici, za koje se posle ispostavilo da su prave, pa je pušten bez optužbe.

Porodica Šaulić iz Sremske Mitrovice ostaje bez doma: U utorak stan na licitaciji, građani pozivaju na solidarnost

Međutim, kako u vreme hapšenja nije imao da plati 6.000 evra za jemstvo (da se brani sa slobode) smešten je u pritvor u Sremskoj Mitrovici do okončanja istrage, gde je proveo 31 dan.

U građanskom procesu u Srbiji Điniju je 2013. godine dosuđena naknada štete od 2.500 evra, a ustavna žalba koju je uložio je odbačena 2015.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here