Naslovna Srbija Država nemoćna po pitanju cene malina: Protest malinara se nastavlja

Država nemoćna po pitanju cene malina: Protest malinara se nastavlja

PODELI
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da država ne može da učini ništa kada je u pitanju cena maline, povodom protesta malinara koji su blokirali magistralni put u Prijepolju.
– Oni traže cenu, a na to država ne može da utiče. Ne znam do kada će trajati blokada, to zavisi od njih. Ispunjeno je ono što su tražili ranije, a to je formiranje Nacionalnog saveta za malinu, kao i da se reši problem sa đubrivom. To je sve rešeno, a kod cene država ne može ništa – izjavio je Nedimović za dnevni list Alo od ponedeljka.
Direktor Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je danas da se rešenje za probleme malinara mora naći “unutar industrije” i dodao, takođe, da cena maline zavisi od svetskog tržišta a ne od države.
– Nadam se da ćemo doći do rešenja – rekao je Čadež povodom današnje sednice grupacije proizvođača svežeg i zamrznutog voća i povrća.
Prema njegovim rečima, veoma je važno da se otvori svako pitanje koje muči malinare, kako bi se videlo da se nađe rešenje za njih unutar industrije i šta država mora da uradi da im olakša.
– Na sastanku mora da se čuje šta država treba da učini da olakša probleme malinara, a neke mere su već usvojene na vladi – rekao je Čadež i dodao da mora da dodje i do smanjenja troškova.
Auto-moto savez Srbije saopštio je jutros da je usled protesta malinara saobraćaj potpuno obustavljen na magistralnom putu u Prijepolju, koji ide ka Crnoj Gori.
Proizvođači malina i dalje u Prijepolju blokiraju magistralni put kroz Srbiju ka Crnoj Gori, Beograd-južni Jadran, zbog čega vozila kroz taj grad na jugozapadu Srbije idu zaobilazno što bi moglo potrajati i do deset dana, odnosno do ispunjenja njihovih zahteva.
Malinari su najavili su da će danas Savez malinara Srbije Srpska malina, podržati protest koji su organizovala Udruženje poljoprivrednih proizvođača Limska dolina iz Prijepolja i Priboja i Udruženje poljoprivrednih proizvođača iz Užica.
Oni protekle noći nisu uspeli da se dogovore sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede da se otkupna cenu poveća na 180 dinara. Ministarstvo im je poručilo da “adresa” za taj zahtev nije država, već da tržište diktira cenu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here