Naslovna Srem Pećinci Za poljoprivredu 6,5 MILIJARDI iz državnog budžeta

Za poljoprivredu 6,5 MILIJARDI iz državnog budžeta

PODELI

Opštinu Pećinci, posetio je pre par dana Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović gde je nakon kraćeg sastanka sa predstavnicima lokalne samouptave u zgradi opštine, zajedno sa opštinskim rukovodstvom obišao su poljoprivredno domaćinstvo Branislava Stanisavljevića iz Pećinaca, i tom prilikom se upoznao sa radom gazdinstva.

Ministar je istakao da je, podrška države za razvoj malih i srednjih poljoprivrednih proizvođača je od izuzetnog značaja, i pozvao poljoprivrednike da konkurišu i razvijaju svoju poljoprivrednu proizvodnju.

„Naši ljudi bojažljivo pristupaju tim konkursima, najčešće iz neznanja koje je naš najveći problem, i zato je važna saradnja sa lokalnim samoupravama, kao i da imate dobru i kvalitetnu lokalnu samoupravu koja može da pruži punu logističku podršku. Iz pećinačke opštine imali smo 8 zahteva za kupovinu traktora, 5 je realizovano i još tri su u obradi, i to bi trebalo do kraja godine da bude realizovano, zato što svi ispunjavaju uslove. Takođe, imamo i oko desetak mladih poljoprivrednih proizvođača koji su se prijavili i koji su dobili grant od 10 hiljada evra za započinjanje poljoprivredne proizvodnje. Imamo sredstava mnogo više nego što smo imali za te namene pre dve godine, kada je bilo svega 600 miliona u državnom budžetu, a danas imamo 6,5 milijardi. Svi su prepoznali to kao važnu stvar, a na nama je da to realizujemo“ – istakao je Nedimović.

Načelnik Opštinske uprave opštine Pećinci Željko Trbović naglasio je značaj dobre saradnje lokalne samouprave i republičkih organa, i dodao da je za Opštinu Pećinci izuzetno značajno da poljoprivrednici budu upoznati sa mogućnostima koje imaju kada su u pitanju subvencije.

Želimo da omogućimo svim našim poljoprivrednicima da im konkursi budu dostupni, da se na vreme upoznaju sa projektima, da modernizuju svoju poljoprivrednu mehanizaciju, a punu pomoć mogu dobiti od opštinske stručne službe – od neophodnih informacija za prikupljanje dokumentacije do izrade projekata, kako bi dobili neophodna sredstva za proširenje poljoprivredne proizvodnje.“  rekao je Trbović.

Branislav Stanisavljević, poljoprivrednik iz Pećinaca obrađuje trenutno 20 hektara zemlje i proizvede godišnje oko 800 komada svinja. Kako je rekao, namerava da proširi poljoprivrednu proizvodnju, a ministru je sugerisao kraći rok za subvencije po grlu.

„Konkurisao sam za kupovinu novog traktora i za izgradnju objekta. Redovno se informišem oko novih subvencija i mogućnosti, i nastaviću da konkurišem jer želim da proširim proizvodnju“ – rekao je Stanisavljević.

Ministar Nedimović nakon obilaska imanja održao je tribinu za poljoprivrednike u lovačkom domu u Šimanovcima, gde je okupljenim poljoprivrednicima predstavio mere Ministarstva poljoprivrede za unapređenje poljoprivredne proizvodnje.

 

* Vest objavljena u sklopu projekta “Moram da znam – Informisanjem mladih do jakih institucija”, koji je sufinansiran iz budžeta AP Vojvodina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here