Naslovna Vreme Dugoročna prognoza: Kakvo nas vreme očekuje od marta do maja

Dugoročna prognoza: Kakvo nas vreme očekuje od marta do maja

Foto: nsuzivo

Svetska meteorološka organizacija (WMO) objavila je danas saopštenje, u kojem se navodi šta se očekuje tokom idućih nekoliko meseci, tačnije od marta do maja.

U mnogim delovima sveta u idućih nekoliko meseci očekuju se natprosečne temperature čak i bez prisustva događaja El Ninjo, koji inače dovodi do zagrevanja, objavila je Svetska meteorološka organizacija.

Prema WMO-ovim novostima o događaju El Ninjo verovatnoća nastavka neutalnih uslova od marta do maja iznosi 60 posto, dok su procenti za El Ninja 35, a verovatnoća događaja La Ninja 5 odsto.

Podsetimo, poslednji El Ninjo dogodio se na prelazu iz 2015. u 2016. godinu i uticao je na vremenske prilike širom sveta. Naime, radi se o prirodnoj meteorološkoj pojavi povezanoj sa promenama klime u tropima.

Anomalija u temperaturi okeanske vode

Inače, posle prethodni El Ninjo je bio toliko intenzivan da je nakon njega 2016. godina ušla u knjigu rekorda kao najtoplija godina ikada. Tada je zabeležena i velika suša u Africi, a poplave širom Brazila, Argentine, Paragvaja i Urugvaja.

Naime, El Ninjo je pojava koja se javlja u nepravilnim razmacima od pet do sedam godina kao anomalija u temperaturi okeanske vode (za 2°C do 8°C toplije) i u strujanjima vetrova na delu Tihog okeana zapadno od obala Čilea i Perua.

Po dosadašnjim istraživanjima, El Ninjo najverovatnije postoji od završetka poslednjeg ledenog doba. Međutim, vremenski razmak između ove pojave se smanjio, a naučnici smatraju, da na to utiču klimatske promene.

Naziv El Ninjo

Originalno se termin El Ninjo odnosio na godišnje slabe tople okeanske struje koje se kreću ka jugu duž obale Perua i Ekvadora oko Božića, pa je na dobio ime koje prevedeno sa španskog znači mali Isus. Međutim, tokom vremena termin je evoluirao i sad se odnosi toplu i negativnu fazu El Ninjo južne oscilacije i predstavlja zagrevanje okeanske površine na nivo iznad-prosečne temperature u bilo centralnom ili istočnom tropskom Tihom okeanu.

Ovo zagrevanje uzrokuje pomeranje u atmosferskoj cirkulaciji pri čemu dolazi do manjih padavina nad Indonezijom i Australijom, i povećanja količine kiše i pojave tropskih ciklona nad tropskim Tihim okeanom.

RHMZ: Meteorolozi objavili prognozu za SrbijuPrvi dani marta deluju kao da nam obećavaju sunčan i topao mesec. Tako se prema prvim podacima čini da će u ovom mesecu biti dosta kišnih dana, ali kako objašnjavaju u RHMZ, to ne znači da će padavine biti obilne. Očekuje se da će tokom većeg dela marta biti uslova za padavine, ali ukupna količina padavina neće biti velika.

Ovako toplo vreme možemo da očekujemo ponovo tek krajem meseca. Generalno, u martu će temperature biti iznad višegodišnjeg proseka za ovo doba godine, ali svakako neće biti toplo kao prva dva dana u martu.

IZVORns uzivo
Prethodna vestMinistarstvo zdravlja: Nema zaraženih korona virusom
Sledeća vestZašto su deca rođena u martu tako posebna?

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here