Naslovna Srem Ruma Dupliranje proizvodnje guma u Rumi – Švedski Treleborg otvara novi pogon

Dupliranje proizvodnje guma u Rumi – Švedski Treleborg otvara novi pogon

PODELI
Mitarbeiter der RFL Reifen-Felgen-Lager Speditions und Lager GmbH arbeiten am Mittwoch (28.11.07) in einer Lagerhalle des neuen Reifenlogistikzentrums am Tag der Inbetriebnahme in Fuerstenwalde. Das Unternehmen mit Hauptsitz in Philippsburg (Baden-Wuerttemberg) investierte rund 15 Millionen Euro in den neuen Standort. 42 Mitarbeiter und sechs Lehrlinge betreiben die Logistik fuer den Reifenhersteller Goodyear Dunlop Tires Germany GmbH, die vor Ort Reifen produziert. Rund 25.000 Reifen werden taeglich bei RFL in Fuerstenwalde fuer den in- und auslaendischen Markt umgeschlagen. Foto: Michael Urban/ddp

Švedski Treleborg, koji je pre dve godine preuzeo fabriku za proizvodnju pneumatika za poljoprivredna i industrijska vozila od češkog Mitasa, u Rumi privodi kraju izgradnju novog pogona u svom fabričkom krugu. Investiciju vrednu više od 23 mil EUR čine hala i oprema na površini od 24.500 metara kvadratnih i skladišni prostor od 10.000 kvadrata. Kako kaže Đorđe Jeftić, direktor ove firme, do kraja godine u gumari će biti ukupno 600 radnika, što i jeste bio plan novog gazde.

Od dana kada je prvi put počela proizvodnju traktorskih guma, rumska gumara punih 37 godina opstaje na tržištu. Nekadašnji lider u proizvodnji pneumatika u bivšoj Jugoslaviji preživeo je vreme tranzicije, privatizacija, krize i uspeo da zadrži dugu tradiciju svoje proizvodnje.

– Iako su se svih tih godina menjali vlasnici, gumara nije prestajala sa radom. Svaka ta kompanija sukcesivno je ulagala u mašine, opremu, kako bi i dalje zadržala kvalitet proizvoda i očuvala tržište – kaže direktor Jeftić.

Mada su svi ti vlasnici imali isti plan o širenju proizvodnje, tek posle skoro deceniju, to je za rukom pošlo Treleborgu, da započne gradnju hale i to u maju prošle godine. Završetak i otvaranje očekuju se u prvoj polovini 2019.

– U novom proizvodnom objektu posao će naći oko 200 radnika. Prema planu kompanije, ove godine treba da se zaposli 45, sledeće 85 radnika i ostatak 2020. – govori Jeftić, dodajući da je konkurs za radnike stalno otvoren.

Izgradnjom novog pogona kompanije, koja, inače, 85% proizvoda isporučuje u zemlje EU, povećaće se i izvozni poslovi. Tako će i ubuduće gumara biti lider među izvoznicima u Sremu, što je na nivou prošle godine iznosilo oko 38,2 mil EUR. Gotovo dvostruko povećanje proizvodnje, završetkom nove hale, doneće i znatno veći izvoz, ali i širenje asortimana.

– Ove godine počeli smo novu proizvodnju pneumatika, i to za vozila koja se koriste u šumarstvu. Te gume su težine do 600 kilograma. U planu nam je da širimo svoj radijalni i dijagonalni program, ali i da zadržimo kvalitet – naglašava Jeftić.

Švedska kompanija Treleborg osnovana je 1905. godine i jedna je od najznačajnijih proizvođača i lider u sferi polimerskih proizvoda sa više od 100 fabrika u 40 zemalja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here