Naslovna Dogadjaj Đurđevdan u doba korone

Đurđevdan u doba korone

PODELI
Foto: rtv

SREMSKA MITROVICA – Đurđevdan je hrišćanski i narodni praznik koji se proslavlja 6.maja po novom kalendaru. Svetog Đorđa slave i katolici i pravoslavci, katolici kao imendan 23. aprila a pravoslavci kao slavu 6. maja. Veliki broj hrišćana obeležava ovaj praznik a kako će se ove godine proslavljati u domovima u Sremu pogledajte u prilogu.

Saša Ćetojević tokom prethodnih godina slavu Đurđevdan obeležavao je u roditeljskoj kući da bi ove godine preuzeo da je slavi sam. Za Đurđevdan će pripremati kao i prethodnih godina, kako kaže sve po redu, od bele čorbe, preko jagnjećeg i svinjskog pečenja do kolača.

Ipak po nečemu se Đurđevdan razlikuje u odnosu na prethodne godine a to dozvoljen broj ljudi na jednom prostoru i zabrana kretanja koja će taj dan biti od 18 časova.

I u mesarama širom Sremske Mitrovice i okoline očekuje se znatno manji promet nego prethodnih godina za Đurđevdan. Ono što se tradicionalno najviše traži kada su slave u pitanju jeste svinjsko i juneće mleveno meso i dimljena rebra za sarmu. Iako se očekuje manja prodaja mesa i suvomesnatih proizvoda, mesare su dobro snabdevene a cene se nisu menjale

Ono što je takođe primetno da je promet opao i u radionicama za izradu torti i kolača. U jednoj poznatoj lokalnoj radionici rekli su nam da je ove godine poručeno svega 10 posto od količine koja se za Đurđevdan inače proizvede.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here