Naslovna Dogadjaj Đurđevdan u doba korone

Đurđevdan u doba korone

Foto: rtv

SREMSKA MITROVICA – Đurđevdan je hrišćanski i narodni praznik koji se proslavlja 6.maja po novom kalendaru. Svetog Đorđa slave i katolici i pravoslavci, katolici kao imendan 23. aprila a pravoslavci kao slavu 6. maja. Veliki broj hrišćana obeležava ovaj praznik a kako će se ove godine proslavljati u domovima u Sremu pogledajte u prilogu.

Saša Ćetojević tokom prethodnih godina slavu Đurđevdan obeležavao je u roditeljskoj kući da bi ove godine preuzeo da je slavi sam. Za Đurđevdan će pripremati kao i prethodnih godina, kako kaže sve po redu, od bele čorbe, preko jagnjećeg i svinjskog pečenja do kolača.

Ipak po nečemu se Đurđevdan razlikuje u odnosu na prethodne godine a to dozvoljen broj ljudi na jednom prostoru i zabrana kretanja koja će taj dan biti od 18 časova.

I u mesarama širom Sremske Mitrovice i okoline očekuje se znatno manji promet nego prethodnih godina za Đurđevdan. Ono što se tradicionalno najviše traži kada su slave u pitanju jeste svinjsko i juneće mleveno meso i dimljena rebra za sarmu. Iako se očekuje manja prodaja mesa i suvomesnatih proizvoda, mesare su dobro snabdevene a cene se nisu menjale

Ono što je takođe primetno da je promet opao i u radionicama za izradu torti i kolača. U jednoj poznatoj lokalnoj radionici rekli su nam da je ove godine poručeno svega 10 posto od količine koja se za Đurđevdan inače proizvede.

IZVORrtv
Prethodna vestDeca rođena u maju su optimističnija i imaju manji rizik za alergije
Sledeća vestPomoć kafićima u Rumi

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here