Naslovna Srem Ruma Dva bratska grada se nastavlja: Radionica posvećena Agendi 2030

Dva bratska grada se nastavlja: Radionica posvećena Agendi 2030

PODELI

Predstavnici Rume i Berzenbrika održali su danas zajedničku radionicu posvećenu Agendi Ujedinjenih nacija 2030, koja definiše 17 ciljeva održivog razvoja. Upravo pod okriljem Agende 2030, Ruma i Berzenbrik učestvuju u projektu „Partnerstvo održivog razvoja jedinica lokalne samouprave“, zahvaljujući kome će se na područnoj školi u Malim Radincima postaviti solarni paneli.

Predsednik Opštine Ruma Slađan Mančić smatra da je saradnja sa Berzenbrikom donela mnogo toga dobrog našoj opštini.

“Saradnja i bratimljenje sa gradom iz vodeće zemlje Evropske unije donelo je mnogo toga dobrog našoj opštini, pomenuću samo razmenu mladih i ovaj konkretan projekat u Malim Radincima, koji se finansira sredstvima nemačkog Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj. Mi smo se već gogovorili da naredne godine zajednički konkurišemo za daleko veća sredstva, reč je o sumi oko 50.000 evra i nadamo se da ćemo uspeti u nameri da partnerski realizujemo još jedan projekat”, rekao je Mančić.

Načelnik za privredu Berzenbrika Andres Gutler, veruje da će se saradnja dva grada intenzivirati, jer je ona uspostavljena na obostrano zadovoljstvo.

“Svake godine se između naših gradova uspostavljaju nova prijateljstva. Ja sam ovde po prvi put i zaista se zahvaljujući srdačnoj dobrodošlici osećam kao kod kuće. Velike zasluge za dobru saradnju Rume i Berzenbrika ima organiazcija “Gradimo mostove” i dr Željko Dragić i Hari Kindt koji koordiniraju uspešnu saradnju dva grada. Učešće u Agendi 2030 je od velikog značaja jer imamo samo jednu planetu i svako mora da da svoj doprinos u očuvanju prirode”, ističe Gutler.

Od 17 ciljeva održivog razvoja Ruma i Berzenbrik sarađuju na tri: obnovljivi izvori energije; ravnomerniji razvoj lokalnih samouprava; partnerstvo različito razvijenih opština, i o njima se najviše govorili na današnjoj radionici. Šef Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj Dragan Kosanović je kazao da čitava planeta pokušava da nađe način da se električna energija, kao energija koja se najviše troši, proizvodi iz obnovljivih izvora.

“Preuzimanjem ove Agende razvijene zemlje su preuzele obavezu da takve energente i vrste proizvodnje energije implementiraju i u drugim zemljama. Kada govorimo o ravnomernijem razvoju lokalnih samuprava, moramo naglasiti da ispitivanja na globalnom nivou pokazuju da sve više ljudi živi u urbanim sredinama, što nije dobro za planetu. Veliki se napori čine da se taj trend preokrene. Sklapanjem partnerstva između zemalja koje su različito razvijene dolazi do značajne razmene iskustava. U našem konkretnom slučaju nastojimo da implementiramo projekte i neke stvari koje su dobre kod nas u nemačkoj opštini i obrnuto”, izjavio je Kosanović.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here