Naslovna Magazin Zdravlje Dve trećine građana fizički neaktivno, šetnjom do zdravlja

Dve trećine građana fizički neaktivno, šetnjom do zdravlja

PODELI
Foto: pixabay.com/willea26

Međunarodni dan fizičke aktivnosti obeleževa se danas, a podaci poslednjeg istraživanja zdravlja stanovništva Srbije pokazalo je da je više od dve trećine odraslog, a naročito urbanog stanovništva u zemlji fizički neaktivno, gojazno i u riziku od dobijanja dijabetesa i drugih hroničnih bolesti.

Prema istim tim podacima, samo 4,4 odsto stanovnika Srbije bavi se nekom fizičkom aktivnošću koja utiče na poboljšanje zdravlja, a koja nije vezana za radne aktivnosti, saopštilo je Udruženje pacijenata sa dijabetesom tip 2 “Krug dvojke Srbije”.

Kako se navodi, današnji dan je poznat pod sloganom “Kretanjem do zdravlja”, a odnosi se na umerenu fizičku aktivnost bez obzira na sadržaje, mesto i vreme izvođenja.

Pored toga, upravo danas na Međunarodni dan fizičke aktivnosti počinje četvrti ciklus “Otvori plavi krug” besplatne škole nordijskog hodanja, koja traje dva meseca i kroz koju je do sada prošlo oko 100 sugrađana.

Šetnje i fizička aktivnost čuvaju naše zdravlje, pogotovo ako se to radi svakodnevno. Ne samo da je organizam otporniji na bolest, nego nas vreme provedeno u prirodi čini srećnijima i relaksiranijim. Takođe i količina kalorija koja se potroši tokom šetnje nije zanemarljiva, kao ni činjenica da kratka šetnja ubrzava metabolizam, ali postoji i niz drugih razloga koji govore u prilog redovnoj šetnji, osim boljeg fizičkog izgleda, poručio je potpredsednik Udruženja Ninoslav Majačić.

Majačić je ukazao da su mnoge studije pokazale kako redovna fizička aktivnost može dosta doprineti zdravlju, smanjiti rizik od dijabetesa, gojaznosti, ali i mnogih drugih hroničnih bolesti.

Pozvao je sve sugrađane da danas od 17 časova dođu u park Ušće da se druže, razmene savete sa medicinskim sestrama i uz nadzor profesionalnih trenera, provedu prijatno popodne u šetnji i fizičkoj aktivnosti.

Navodi se da projekat “Otvori plavi krug” već godinu dana organizuje šetnje jednom nedeljno i okuplja učesnike sa ciljem da se druže, edukuju, nauče nešto novo i razmene iskustva u borbi protiv dijabetesa i gojaznosti.

Fizička aktivnost je jedan od najvažnijih oslonaca za prevenciju zdravlja, a naročito za suzbijanje dijabetesa i gojaznosti, odnosno njihovu prevenciju. Za osobe sa dijabetesom i sve nas koji smo posvećeni ovoj bolesti, odlična je vest zaokruživanje modernih inovativnih terapija za lečenje, ali ne smemo zanemariti fizičku aktivnost, rekla je dr Jelena Stanarčić Gajović, sa Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Kliničkog centra Srbije.

Stanarčić Gajović je istakla da organizovane šetnje koje se sprovode u okviru projekta “Otvori plavi krug” su odlična prilika da se ljudi okupe i šetaju pod stručnim nadzorom.

Takođe, kako se navodi, za potrebe projekta, pokrenuta je i aplikacija “Otvori plavi krug”, a putem aplikacije korisnici mogu da saznaju mnoge korisne informacije o zdravlju, dijabetesu i prevenciji šećerne bolesti, aktivnostima, terminima i lokacijama za organizovane edukativno-zdravstvene šetnje.

Do sada su, uz pomoć aplikacije, “šetači” prešli više od 120 miliona koraka i time donirali gotovo pet miliona dinara uz pomoć kojih su renovirane pešačke staze u Beogradu.

Već 20 godina, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) obeležava 10. maj kao Međunarodni dan fizičke aktivnosti sa ciljem podizanja svesti celokupne svetske javnosti o značaju i važnosti redovne fizičke aktivnosti u očuvanju i unapređenju zdravlja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here