Naslovna Turizam Dvocifren rast domaćih gostiju u avgustu

Dvocifren rast domaćih gostiju u avgustu

PODELI

U avgustu ove godine zabeleženo je 23 odsto više noćenja domaćih turista nego u avgustu prošle godine, dok je istovremeno za 84 odsto bilo manje noćenja stranih gostiju, saopštila je danas Turistička organizacija Srbije (TOS).

U avgustu je nastavljen kontinuirani rast dolazaka i noćenja domaćih turista, koji su u avgustu ostvarili 1.000.516 noćenja, što je 23 odsto više nego u avgustu prošle godine.

TOS podseća da je samo mesec dana ranije, taj procenat bio 3,2 odsto u odnosu na jul prošle godine, dok su podaci za jun 17 odsto.

Domaći turisti su, na osnovu ostvarenih noćenja, u avgustu najviše bili zainteresovani za planinska i banjska mesta – Vrnjačku banju, Sokobanju, Zlatibor, Kopaonik, Taru i Divčibare.

Kako navodi TOS, domaći turisti su pokazali veliko interesvoanje i za Taru, banje Vrdnik i Gornja Trepča, kao i za Staru planinu.

Strani turisti su u avgustu ove godine, zbog još uvek limitiranih uslova za putovanje, ostvarili 80.160 noćenja, što je za 84 odsto manje nego u istom mesecu prošle godine, ali skoro 20.000 noćenja više nego mesec dana ranije, u julu ove godine.

U TOS-u navode da je to pokazatelj blagog oporavka međunarodnog tržišta, uprkos ograničenjima putovanja prouzrokovanih KOVID-19.

Najviše noćenja ostvarili su turisti iz BIH, Turske, Nemačke, Rusije i Poljske.

Podsećaju da je ostvaren blagi, ali kontinuiran rast ukupnog turističkog prometa kako je leto odmicalo, jer se sve više domaćih, ali i stranih turista opredeljivalo za odmor u našoj zemlji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here