Naslovna Srem Sremska Mitrovica Seminar o reproduktivnom zdravlju: Edukacija zdravstvenih radnika

Seminar o reproduktivnom zdravlju: Edukacija zdravstvenih radnika

PODELI

Institut za javno zdravlje Srbije u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje Sremska Mitrovica u Gradskoj kući organizovali su seminar, odnosno edukaciju zdravstvenih radnika iz domova zdravlja, kao i svih drugih partnera iz lokalne zajednice u Sremskom okrugu.

Prepoznajući činjenicu da se Republika Srbija poslednjih decenija suočava sa kompleksinm demografskim problemima koji se manifestuju stalnim smanjenjem ukupnog broja stanovnika, padom nataliteta, porastom prosečne starosti stanovništva, koncentracijom stanovništva u urbanim sredinama i migracionim procesima, kao i sa dominantno konzervativnom kontrolom rađanja i rizičnim seksualnim ponašanjem stanovništva, nadležni su počeli akciju održavanja seminara o tim temama.

Predstavnici Instituta „Dr Milan Jovanović Batut“ na seminaru u Gradskoj kući upoznali su prisutne učesnike sa osnovnim informacijama o postojećoj zakonskoj regulativi, stanju seksualnog reporduktivnog zdravlja stanovništva, kao i sa osnovnim načelima Nacionalnog programa očuvanja i unapređenja seksualnog i reproduktivnog zdravlja građana Republike Srbije.

„Grad Sremska Mitrovica je domaćin jednog edukativnog, vrlo zanimljivog i za stanovništvo Srbije značajnog seminara. Ova tema će biti deo Plana javnog zdravlja koji radi radna grupa i Savet za zdravlje. Priča o ovoj temi je izuzetno važna za mlade generacije, da brinu o svom reporduktivnom seksualnom zdravlju. Grad i uprava na čijem sam čelu će i u narednom periodu sprovoditi i podržavati slične seminare i predavanja“, rekao je kratko načelnik Gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu Vojslav Mirnić.

Seminar je imao za cilj da se razvije set indikatora, koji će sadržati obrazac izveštavanja o realizovanim aktivnostima iz oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, a koji će se iplementirati u drugoj polovini godine.

„Na ovom seminaru treba da pokažemo da je multisektorijalnost i multidisciplinarnost u oblasti promocije zdravlja jako važna. Zajedničkim snagama i aktivnostima moramo da pristupimo problemu reproduktivnog zdravlja, rizičnog ponašanja naših mladih iako mi svakodnevno već održavamo predavanja po našim školama i edukujemo ciljnu populacionu grupu, u narednom periodu sve te aktivnosti će se intenzivirati. Zavod za javno zdravlje je opravdao svoju ulogu regionalne ustanove jer i danas ovom seminaru prisustvuju svi akteri sa teritorije Sremskog okruga“, rekla je dr Branka Malbašić, pomoćnik direktora za medicinska pitana Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here