Naslovna Dogadjaj Ekonomsko osnaživanje udruženja žena

Ekonomsko osnaživanje udruženja žena

PODELI

Predsednik opštine Pećinci Siniša Đokić uručio je juče Udruženju žena „Sunčev cvet“ iz Donjeg Tovarnika opremu za proizvodnju peciva. On je tom prilikom naglasio da je cilj pećinačke lokalne samouprave da ekonomski osnaži udruženja žena i da im pomogne da od svog rada ostvaruju i finansijsku dobit.

„Opština Pećinci je uvek stojala iza svojih udruženja i tako će biti i ubuduće. Kroz ovaj pilot-projekat pokušavamo da pomognemo udruženjima žena da se osnaže i osamostale. Da od svog rada ostvaruju zaradu koja će im omogućiti da samostalno funkcionišu, a Opština Pećinci će uvek biti tu da ih podrži“ – poručio je Đokić.

Predsednica udruženja „Sunčev cvet“ Leposava Stepanović kaže da udruženje postoji relativno kratko – od 2017. godine, ali da je već poznato po svojim pecivima, koja proizvodi po tradicionalnim sremskim receptima i za koja je već osvojilo brojne nagrade.

„Proizvodimo domaća peciva, kolače, sokove, džemove i zimnicu. Opština Pećinci nas finansijski podržava, a Turistička organizacija opštine Pećinci nas promoviše. Obe podrške su nam izuzetno značajne. Oprema koju smo danas dobile će nam pomoći u daljem radu. Dva puta nedeljno prodajemo naše sremačke đakonije na izletištu na Obedskoj bari i pokazalo se da interesovanje za tradicinalne poslastice postoji. Nadamo se da će to ubuduće ići sve bolje i bolje“ – izjavila je Stepanović.

U opštini Pećinci postoji osam udruženja žena i Turistička organizacija opštine Pećinci tesno sarađuje sa svima, kaže direktorka pećinačke TO Ljubica Bošković.

„U Donjem Tovarniku imamo turistički lokalitet Svinjarska koleba, gde organizujemo nekoliko manifestacija, a često nam dolaze ekskurzije i organizovane posete. Zbog toga nam mnogo znači sto znamo da u svakom trenutku možemo da računamo na vredne žene iz udruženja „Sunčev cvet“, koje svojim pecivima upotpunjuju turističku ponudu. Zahvaljujući finansijskoj podršci Opštine Pećinci ove godine smo uspeli da pokrenemo pilot-projekat koji za cilj ima da osnaži udruženja žena i da ih učini samoodrživim. Pored udruženja iz Donjeg Tovarnika u projekat je uključeno i Udruženje „Šimanovčanke“ iz Šimanovaca, koje je pokrenulo proizvodnju suvenira, a pećinačka lokalna samouprava je donirala sredstva za repromaterijal“ – rekla je Bošković.

U opremi koju je Opština Pećinci donirala udruženju „Sunčev cvet“ nalazi se komora za brzo zamrzavanje, peć za pečenje pita i peciva, pica peć, aparati za pečenje palačinaka i vafla, friteza i topla vitrina.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here