Naslovna Magazin Auto Električni automobil prešao 2.573 kilometara

Električni automobil prešao 2.573 kilometara

Foto: TUfast Eco Team

Električni automobil kojeg su razvili studenti Tehničkog univerziteta u Minhenu (TUM) oborio je svetski rekord prešavši 2.573 kilometra sa samo jednim punjenjem baterije.

Novi svetski rekord je gotovo 1.000 kilometara veći od dosadašnjeg.

Električni automobil nazvan ‘Muc022‘ kružio je u praznom hangaru na aerodromu Minchen 99 sati kako bi oborio svetski rekord. Dosadašnji svetski rekord od 1.608,54 kilometra oboren je nakon četiri dana.

Baterija od 15,5 kWh konačno se ispraznila nakon tačno 2.573,79 kilometara, navodi Jutarnji.hr.

“U procesu su se studenti pre svega oslanjali na dobro promišljenu aerodinamiku i laganu konstrukciju,” navodi se u saopštenju za javnost, a vozilo je trošilo samo 0,6 kWh na 100 kilometara.

U 2016. tim iz Minhena već je postavio svetski rekord za najefikasniji električni automobil. Pri prosečnoj brzini od 25 km/h njihovo vozilo trošilo je 0,81 kWh na 100 kilometara.

“Bezbrojni sati rada utrošeni su u pripremu za rekord. To nas još više radujemo što sada držimo svetski rekord.

Muc022 je već bio uspešan na nekoliko takmičenja, a sada je ovo kruna uspeha. Zahvaljujemo se svima koji su nas podržali”, poručili su iz TUfast Eco tima.

Kako prenosi Electrive, električni automobil nazvan Muc023 iz studentske inicijative pod nazivom ‘TUfast Eco‘ predstavljen je u maju ove godine i težak je samo 65 kilograma.

Međutim, kako bi postavio svetski rekord, tim je koristio stariji model, Muc022, koji ima 75 kilograma, ali je dodao veću bateriju koja je dovela ukupnu težinu, bez vozača, do 170 kilograma.

Prethodna vestPrirodni “suplementi”: Namirnice pune vitamina, nezamenjive u jačanju imuniteta
Sledeća vestObjavljene nove cene goriva koje će važiti do 22. septembra

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here