Naslovna Srem Šid Erdevik obeležio Dan oslobođenja

Erdevik obeležio Dan oslobođenja

PODELI
Foto: mojgradsm.rs

ERDEVIK – Tradicionalno u Erdeviku je 4. decembra 2021. godine obeležen Dan oslobođenja u spomen na 4. decembar 1944. godine kada su Partizanske jedinice uz podršku vojnika Crvene armije i njihovih čuvenih kaćuša oslobodile Erdevik veliko fašističko uporište.

Organizator je bila Mesna zajednica Erdevik u saradnji sa Mesnim odborom SUBNOR-a Erdevik a uz podršku: Opštine Šid, Osnovne škole „Sava Šumanović“ iz Erdevika i Opštinskog odbora SUBNOR-a Šid.

Skup je otvorio predsednik SUBNOR-a Erdevik a potom su vence na Spomenik palim borcima i žrtvama fašističkog terora u centru sela položile delegacije: Mesne zajednice Erdevik, Opštine Šid, Pokrajinskog odbora SUBNOR-a APV, Opštinskog odbora SUBNOR-a Šid, Mesnog odbora SUBNOR-a Erdevik, Društva srpsko-ruskog prijateljstva Šid, SUBNOR-a Mesne zajednice Martinci, Opštinskog odbora SUBNOR-a Ub, Gradskog odbora SUBNOR-a Sremska Mitrovica, Udruženja akcijaša „Udarnik“ iz Sremske Mitrovice i SUBNOR-a Mesne zajednice Laćarak.

Potom je sveštenstvo SPC iz Erdevika odslužio parastos. U nastavku su se obratili: predsednik Opštinskog odbora SUBNOR-a Šid Jovica Stepanić i Tihomir Stamenković – predsednik Skupštine opštine Šid. Usledio je kraći kulturno-umetnički program koji su pripremili učenici Osnovne škole „Sava Šumanović“ iz Erdevika.

Na kraju programa delegacije SUBNOR-a Erdevik, SUBNOR-a Šid, Društva srpsko-ruskog prijateljstva Šid i SUBNOR-a Laćarak položile su vence na Pravoslavnom groblju na grobnicu oslobodiocima Erdevika, grobnicu vojnika Crvene armije i na grob Milanke Branković – istaknutog“ učesnika NOR-a.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here