Naslovna Dogadjaj Etnološko blago sa Kosova i Metohije u Zavičajnom muzeju Ruma

Etnološko blago sa Kosova i Metohije u Zavičajnom muzeju Ruma

PODELI
Foto: Opština Ruma

RUMA: U okviru manifestacije „Muzeji za 10” u Zavičajnom muzeju Ruma otvorena je izložba posvećena bogatstvu srpske tradicije.

Reč je o gostujućoj izložbi „Etnološko blago Kosova i Metohije“, Muzeja Prištine, sa privremenim sedištem u Beogradu, autorke Mine Darmanović.

  • Pred rumskom publikom je izloženo nacionalno blago našeg naroda, deo narodne nošnje i nakita Srba sa Kosova i Metohije, kazala je na otvaranju izložbe direktorica Zavičajnog muzeja Ruma Branislava Konjević. – U okviru ove izložbe biće održane i đačke radionice sa učenicima nižih razreda. Uz stručnu pomoć oni će praviti magnete koje će oslikavati šarama sa kosovskim vezom, motivima sa kosovskih tkanina.

Autorka izložbe kustos-etnolog Mina Darmanović istakla je da će rumska publika imati priliku da vidi i fotografije originalnih muzejskih predmeta, ali i originalne predmete, prevashodno nakit, koji pokazuju svu umešnost i virtuoznost profesionalnih majstora.

  • Izložba se sastoji od fotografija originalnih muzejskih predmeta iz etnografske zbirke prištinskog muzeja. To su delovi nošnje, kompleti nošnji i nakit. U vitrinama su izloženi i originalni predmeti prevashodno nakit za glavu, raznovrsni ukošnjaci, igle, naušnice, nakit za grudi, lanci, broševi privesci, kao onda i čuveni kosovski vez sa rukava, fragment sa rukava ženske nevestinske košulje, to je centralno Kosovo, okolina Prištine, grivne, narukvice, pojasi i pafta. To su sve rukotvorine profesionalnih majstora, nakit kujunyija koji su imali bogatu i dugovekovnu tradiciju u gradovima KiM- rekla je Mina Darmanović.

Izložba je za posetioce, uz poštovanje preventivnih mera, otvorena sve do polovine juna.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here