Naslovna Intervju EVERREST PRODUCTION: Trudićemo se da damo posao onima kojima je najviše potreban

EVERREST PRODUCTION: Trudićemo se da damo posao onima kojima je najviše potreban

PODELI

Fabrika za proizvodnju memorijske pene kinesko- danske kompanije EverRest production svečano je otvorena na Vidovdan, a očekuje se da će u njoj posao pronaći ukupno 1200 radnika. Ova cifra nije zanemarljiva, uzevši u obzir stopu nezaposlenosti u Rumi, te EverRest izaziva znatiželju i interesovanje mnogih Rumljana, ali i okoline. 11717224_10205616605106708_1563579984_n

Razgovarali smo sa Aleksandrom Andersenom Podravcem, generalnim direktorom ove fabrike, koji je za Sremske vesti obrazložio informacije koje, kako verujemo, najviše zanimaju naše čitaoce.

  EverRest production planira da zaposli ukupno 1200 radnika: 300 u prvoj, i 900 u drugoj fazi. Ko će sve moći da dobije zaposlenje u EverRestu?

–  EverRest Production, tj Helthcare Europe,  kako će se kompanija u budućnosti zvati, kad obavimo izlazak na berzu, će zapošljavati radnike raznih kvalifikacija: od nekvalifikovane radne snage do mašinskih inžinjera. Najviše će biti zaposleno krojačica i švalja, sa i bez iskustva. Bavićemo se obukom i prekvalifikacijama. Naša kompanija ima fokus na socijalnoj odgovornosti, tako da se trudimo da damo posao onim kojima je najviše potreban, npr. samohranim roditeljima.

Kakve uslove za rad mogu da očekuju potencijalni radnici EverResta, i kada se može očekivati da prva grupa zaposlenih počne sa radom?

– Everrest je potpisao ugovor sa Republikom Srbijom, Opštinom Ruma i Siepom o minimalnoj ceni rada. Mislim da smo po tom ugovoru dužni da platimo nekih 5% vise od opštinskog proseka za datu poziciju.

Uzevši u obzir da je fabrika izgrađena u rekordnom roku, tačnije, da je objekat od skoro 30.000 kvadratnih metara „iznikao“ za svega 8 meseci, kada možemo očekivati početak, odnosno završetak druge faze projekta za čije ulaganje je potpisan Memorandum?

– Čim stabilizujemo proizvodnju izgrađenog dela fabrike, tj čim uhodamo timove koji će raditi na određenim procesima u proizvodnji, krećemo sa ulaganjem u drugu fazu, koja će najverovatnije obuhvatiti i pogon za proizvodnju nameštaja.

Memorijska pena koja će se proizvoditi je ekološki bezbedna, što pokazuje da EverRest poseduje veoma razvijenu ekološku svest. Koliko je ona važna danas?

– Ona je jako važna, jer kao dobavljač svetski poznatim brendovima moramo da vodimo računa o sigurnosti radnika, ekologiji, radnom okruženju i drugim socijalnim parametrima. Ni jedna ozbiljna firma danas ne želi lošu reputaciju, jer to tržiste samo kažnjava odmah. Potrosači su danas veoma svesni, i nijedna od zapadnih kompanija sa kojima radimo ne bi sebi dozvolila bilo kakav skandal kod dobavljača. Shodno tome, imaju rigorozna pravila koja su po nekim stvarima stroža od zakona Srbije i EU. Ali,  pored toga smatram da odgovornost prema okruženju u kom poslujemo je, sama po sebi, stvar zdravog razuma.

Naglašeno je da će se fabrika snabdevati sirovinama sa domaćeg tržišta. Zbog čega takva odluka?

Smatram da smo dužni da sada, kao Srpska firma, pomognemo drugim Srpskim firmama, naravno ako je rentabilno. Smatramo da jačanje Srpske privrede moze samo i nas da ojača.

Kineska privreda, industrija i produktivnost su nadaleko poznate širom sveta. Verujete li da će i rumski ogranak uspeti da postigne približan uspeh?

Naravno, inače ne bi smo ulagali u Rumu. Stvar je u organizaciji rada i pristupu istome. U Srbiji godinama primenjujemo stare modele i radimo sve isto kao što smo oduvek radili. I uporno se nadamo drugačijem ishodu. Mi, u našoj kompaniji, malo drugačije razmišljamo. Pokušavamo stalnim inovacijama, kombinovano sa starim stabilnim sistemima, da unapredimo poslavanje. Zbog toga se ne plašimo promena u radu i u razmišljanju.

11720615_10205616605186710_1543583380_n

Podsetimo, rusmki ogranak EverResta je investicija vredna 15 miliona evra, a prostire se na nešto manje od 30 hiljada kvadratnih metara. Ovaj proizvodni pogon snabdevaće evropsko tržište, Rusiju, Bliski istok, ali i Severnu Ameriku. Kompanija EverRest production nastala je 2012. godine u Novom Sadu, kao proizvod zajedničkog ulaganja danskog EverResta i kineske kompanije Healthcare Co. Ltd, koja je svetski lider u proizvodnji memorijske pene.

EverRest Production traži oko 300 radnika

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here