Naslovna Srbija Evo kako da UŠTEDITE na GREJANJU!

Evo kako da UŠTEDITE na GREJANJU!

PODELI
Foto: Pixabay

Grejanje koje se u domaćinstvima plaća po potrošnji jeftinije je i do 40 odsto. Građanima koji u stanovima imaju ugrađene merače potrošnje toplotne energije za protekla dva meseca stigli su računi za grejanje upola manji nego obično.

Razlog su visoke spoljašnje temperature, zbog čega su stanari radijatore uključivali po potrebi. Za razliku od njih, vlasnici koji grejanje plaćaju po kvadratu produžetak leta su osetili na svojim novčanicima iako radijatori nisu radili svakog dana.

U narednim danima NOVI PAD CENE GORIVA?

Sve to podstiče sve veći broj onih koji koriste stari sistem grejanja da se prebace na plaćanje po potrošnji i tako u proseku uštede od 30 do 40 odsto.

A da bi to učinili, potrebna je saglasnost svih stanara u zgradi i da se podnese zahtev elektranama. Ako postoji mogućnost da se to uradi, na svaki radijator se ugrađuje merač potrošnje toplotne energije (kalorimetar), pomoću kog građani regulišu temperaturu i uključuju radijatore kada hoće.

I svako plaća onoliko koliko je potrošio. Troškove ugradnje opreme, koja po radijatoru iznosi oko 50 evra, takođe plaćaju sami vlasnici stanova. To znači da će stanari koji žive u stanu od 60 kvadrata morati da spreme oko 250 evra ukoliko žele da grejanje plaćaju po utrošku.

Međutim, ni ovaj sistem nije baš za svakoga jer, da bi zaista doneo uštedu, stan mora da ima dobru izolaciju, kao i stolariju koja dihtuje. Ukoliko ovi uslovi nisu ispunjeni, računi mogu čak biti i skuplji nego kod klasičnog grejanja. Razlog je, kako objašnjavaju u elektranama, što mnoge starije zgrade troše i više od 140 kilovat-sati po kvadratu, koliko im država sada naplaćuje.

– Kada su građene zgrade iz šezdesetih i sedamdesetih godina, nije bilo energetski efikasnih materijala i procenjuje se da one troše oko 160 kilovat-sati po kvadratu, a država im naplaćuje 140. Zato se takvim zgradama sa lošom izolacijom ne isplati da prelaze na grejanje po utrošku – kažu u jednoj od firmi za uvođenje centralnog grejanja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here