Naslovna Turizam Evo kako izgleda i gde se nalazi najskuplja kuća na svetu FOTO

Evo kako izgleda i gde se nalazi najskuplja kuća na svetu FOTO


Visoka 27 spratova i vredna dve milijarde dolara, Antilia je neverovatna kuća izgrađena za najbogatijeg čoveka u Indiji, Mukeša Ambanija i njegovu četvoročlanu porodicu. Nalazi se u južnom delu Mumbaja, u jednom od najskupljih naselja na svetu, piše kucastil.rs.

Nazvana po mitskom ostrvu u Atlantskom okeanu, Antilia je s razlogom ovenčana titulama najveće i najskuplje privatne kuće na svetu jer na 27 spratova obuhvata 37.161 kvadratnih metara korisnog prostora.

Ovu neverovatnu građevinu je projektovala nagrađivana arhitektonska kompanija “Perkins and Will” Čikaga, dok je izvođač radova bila firma iz australije “Leighton Holdings”. Dizajnirana je tako da izdrži zemljotres jačine 8 stepeni Rihterove skale, a radovi na izgradnji kuće završeni su 2010. godine.

Smeštena na jednoj od najskupljih adresa na svetu – ulici Altamount, kuća Mukeša Ambanija vredi skoro dve milijarde dolara, a od nje je skuplja samo Bakingemska palata.

Kuća je visoka 167 metara i karakteriše je veoma neobična forma. Ono što je dodatno razlikuje od standardnih solitera je velika visina spratova koja je ekvivalentna dvostrukoj visini u stambenim zgradama, pa umesto 60 spratova – koliko u proseku imaju zgrade te visine, kuća ima “samo” 27.

Na krovu kuće nalazi se helidrom na koji mogu da slete čak tri helikoptera, a sprat ispod nalaze se prostorije za kontrolu leta.

Sledi glavni stambeni deo kuće, a ispod njega se nalaze spratovi namenjeni za osoblje. Kuća sadrži i bazen, spa, bioskop sa 50 sedišta, otvorene vrtove, a u okviru kuće nalaze se i apartmani namenjeni za goste.

U dnu zgrade nalazi se garaža na šest spratova u koju može da stane više od 200 automobila, a gotovo 170 mesta rezervisano je za privatnu kolekciju porodice Ambani.

Za svakodnevno održavanje ovoliko velike kuće zaposleno je osoblje od 600 ljudi.

IZVORSremske vesti
Prethodna vestSremska Mitrovica: Pretio pucnjavom na društvenim mrežama
Sledeća vestKoje je sedište u autu najopasnije, a koje najsigurnije u slučaju nesreće?

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here