Naslovna Srem Šid Evo kakve probleme migranti prave meštanima Šida!

Evo kakve probleme migranti prave meštanima Šida!

PODELI
Foto: Beta/Ilustracija

Tri dana nakon što su pripadnici Vojske Srbije počeli da obezbeđuju prihvatne centre u Šidu, tenzije između migranata i meštana u gradiću na granici sa Hrvatskom polako se stišavaju. Kako za „Alo!“ navode stanovnici ovog dela Srema, došlo je vreme da vojska konačno stane na put maltretiranju koje trpe godinama.

U centru ovog bajkovitog mesta koje broji 16.000 stanovnika juče je bila gužva kao u košnici. Redovi ispred banaka, puni kafići u glavnoj ulici, a na svakom koraku, glavna tema razgovora bili su migranti.
Meštanin Milan Perić nas uverava da on i njegove komšije nisu ksenofobični. Naprotiv, kako tvrdi, mnogi migranti su se uverili u njihovu gostoljubivost, a nekolicina njih je upravo to iskoristila kako bi im zagorčala život.

– Prvo bace kesu đubreta u dvorište kuće, a onda sutradan navrate da vide da li si je pokupio. Ako je kesa i dalje tu, znaju da nisi kod kuće, a onda upadnu i borave tu danima. Kad se vratimo, imamo šta da vidimo! Od velike nužde u dnevnoj sobi do oguljene ovce. Jednom dedi su čak upali u kuću dok je spavao, a on je mučenik odmah pobegao kod ćerke u Novi Sad. Posle nekoliko dana ta kuća je bila puna migranata! Zapalili su vatru da bi se grejali i izbio je požar, nakon čega nesrećni deda više nije imao kud ni da se vrati – kaže Milan.
Njegov prijatelj Đura Jovanović nam objašnjava da četiri godine ne može da posadi useve na njivi upravo zbog migranata, koji su okupirali njegov posed.

– Mom komšiji su ukrali kola, a potom ih slupali. Na mojoj njivi su podigli šatore. Kako jedni odu, dođu drugi i sve tako ukrug. Stalno se tuku, vade noževe! Kad upadnu u kuću, odmah se dočepaju fiksnog telefona, pa zovu bliskoistočne zemlje i nabijaju nam račune.  Niko ih nije mogao oterati, a sada se nadamo da će vojska uspeti da ih disciplinuje – kaže Đura.

Meštanka Fema Trbojević nas uverava da su se migranti odomaćili u Šidu i da su mnogi od njih uspeli da sklope prijateljstva s lokalnim stanovništvom, a da samo nekolicina pravi probleme.

– Družim se sa jednim migrantskim bračnim parom, zaista su super ljudi, intelektualci. Ali problem su ovi što spavaju na podu i što idu preko reda kada kupujemo picu. Kao i kod nas Srba, i među njima ima i dobrih i loših ljudi – kazala je ona.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here