Naslovna Dogadjaj Evo šta treba da uradite ako vidite saobraćajni udes

Evo šta treba da uradite ako vidite saobraćajni udes

Foto: nsuzivo

Ukoliko ste se našli u situaciji da budete svedok saobraćajne nezgode, to mogu biti traumatične okolnosti koje zahtevaju smirenu, trezvenu i pravovremenu reakciju.Uz ove savete bićete spremniji da pomognete kolegama vozačima dok ne stigne profesionalna pomoć.Osigurati svoju bezbednost

Ukoliko ste saobraćajnu nezgodu videli u toku vožnje, zaustavite se sa strane puta najmanje 30 metara od mesta događaja i uključite sva 4 žmigavca. Ova udaljenost je jako važna jer ne treba da dovedete sebe i svoje vozilo u opasnost zbog polomljenog stakla, goriva koje curi ili plamena.

Nikada ne treba pretpostavljati da neko drugi zove policiju. Čak i ako vam se čini da je udes mali, policija mora da se obavesti. Operateru je potrebno reći da ste svedok saobraćajne nezgode, lokaciju, broj ljudi, kao i sve druge relevantne detalje.Proveriti učesnike u saobraćajnoj nezgodi

Nakon što ste se uverili da je sigurno da priđete mestu saobraćajne nezgode, proverite stanje učesnika u udesu kako biste bili sigurni da su dobro i ponudite pomoć samo ako ste u mogućnosti da im pomognete.

Iako ovakva situacija može da bude emotivno veoma uznemirujuća, pokušajte da se držite činjenica i upamtite da nije vreme za procenjivanje čija je krivica za nezgodu ili donošenje zaključaka na osnovu mišljenja vozača.

Ako je u pitanju teška saobraćajna nezgoda, osim ako ne postoji rizik da će vozilo da se zapali, nikada ne treba premeštati povređenu osobu. Uprkos najboljim namerama, pomeranjem mogu da se izazovu još veće povrede. To bi trebalo da se prepusti obučenim medicinskim radnicima.

Možete da im pomognete rečima, govoreći im da je pomoć na putu.Stabilizovati vozilo (ako je to moguće)

Ako je saobraćajna nezgoda manja, zamolite vozača da udareno vozilo izbaci iz brzine i ugasi. To će da ukloni rizik od požara, posebno ako je sudar izazvao curenje ulja, goriva ili antifriza.

Takođe, postavite saobraćajne trouglove da biste upozorili ostale vozače na udes.Dati izjavu policiji

Kada policija dođe, obezbedite im relevantne činjenice i svoje kontakt podatke. U danima ili nedeljama nakon saobraćajne nezgode, kao svedoka može da vas kontaktira policija ili agent osiguranja. Budite iskreni u svojoj izjavi i iznosite samo činjenice, ističe Geico.

Saobraćajne nezgode mogu biti veoma uznemirujuće, kako za učesnike u njima tako i za prolaznike i svedoke. Najbolji način da se nosite sa tom situacijom je da ostanete na licu mesta i da prijavite ono što ste videli. Izađite iz svog vozila i pružite pomoć samo ako je sigurno da to uradite.

Vaše trezveno postupanje da, na siguran način, asistirate ili zaštite učesnike u saobraćaj

IZVORnsuzivo
Prethodna vestVelika hajka u nedelju 23. februara
Sledeća vestKoji poslovi su se najviše tražili preko Infostuda

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here