Naslovna Svet Evropski kraljevi snega: 5 najsnežnijih gradova koje (bar) jednom morate posetiti u...

Evropski kraljevi snega: 5 najsnežnijih gradova koje (bar) jednom morate posetiti u decembru!

PODELI
Foto: National Geographic Srbija

Ako volite sneg i zimske avanture, onda su ovi gradovi savršeni za vas jer možete da ih obilazite u saonicama ili na klizaljkama.

Voleli sneg ili ne, zima je uvek lepša kada se ulice zabele. Što se snega tiče, neki gradovi ga imaju više od drugih, a evo i šta o tome kaže statistika.

Evo koji gradovi imaju najviše snežnih dana u decembru:

1. Helsinki, Finska – 16,5 snežnih dana mesečno

Na prvom mestu nalazi se glavni grad Finske. Prazničnoj čaroliji dodatno doprinosi pulkka, vrsta sanki koju možete da vidite svuda po gradu. Ako nekada budete imali priliku da se njima provozate, zaputite se u Sinebrychoff Park i spustite sa nekog od brojnih brežuljaka, savetuje Pun kufer.

Naravno, ako vas put nanese u Finskoj – ponašajte se kao Finac, pa kad se pokvasite i smrznete, posetite neku od mnogobrojnih sauna.

Oni hrabriji mogu i da pokušaju da klizaju po zaleđenom Baltiku.

4. Turku, Finska – 17 snežnih dana mesečno

Ostanimo još malo u Finskoj, uostalom, ipak se ovde nalazi i Laponija, zemlja Deda Mraza. Turku se nalazi na jugozapadnoj obali, a krase ga brojni dvorci koji potiču iz 13. veka.

Jedan od načina na koji možete grad da obiđete u decembru je – na klizaljkama, kada se reka Aura zaledi. Tada možete da se kližete unaokolo i da razgledate znamenitosti. 

3. Erfurt, Nemačka – 17,5 snežnih dana mesečno

Ovaj, za nemačke standardne, manji grad u regiji Tiringija, koji broji nešto više od 200 hiljada stanovnika, u decembru je prilično beo.

Pored snega, u njemu ćete i pronaći brojne bisere srednjovekovne arhitekture, uključujući i katedralu svete Marije ili most Kramerbrucke.

2. Vilnjus, Litvanija – 18,5 snežnih dana u mesecu

Litvanski glavni grad najpoznatiji je po baroknoj arhitekturi u samom gradskom jezgru, koje je i UNESCO postavio na listu Svetske baštine još 1994. godine.

Ako želite da doživite pravi zimski duh, a uz to se bavite i sportom, skijalište Liepkalnis udaljeno je samo 5 kilometara, sa kog puca sjajan pogled na grad.

5. Talin, Estonija – 20,5 snežnih dana mesečno

Na petom mestu, nalazi se “kralj snega” u decembru, glavni grad Estonije – Talin.

Zimi je boravak u njemu čista romantika, a stari deo grada poznat i kao Kesklinn se nalazi pod zaštitom UNESCO–a, i jedan je od najbolje očuvanih gradskih srednjovekovnih centara na čitavom evropskom kontinentu.

Foto: National Geographic Srbija

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here