Naslovna Deca Faza u odrastanju: Favorizovanje jednog roditelja

Faza u odrastanju: Favorizovanje jednog roditelja

PODELI
Foto: ilustracija

Prema stručnjacima, uobičajeno je za malu decu da imaju najdražeg roditelja, to je ponašanje koje se smatra potpuno zdravim.

Važno je ne uzimati takve stvari k srcu, jer obično ne postoji nikakav legitiman razlog koji se krije iza detetovog favorizovanja.

Ljutnja ili bilo kakvo pokazivanje uznemirenosti poput plakanja ili povlačenja, samo će situaciji učiniti težom i za vas i za dete. Pokušajte da se ne osećate ‘odbačeno’ i umesto toga smireno detetu dajte do znanja da ste ga čuli tako da zna da ga razumete, ali da ste trenutno samo vi tu, ako traži drugog roditelja. Takođe je važno ne spominjati prošle situacije, npr. kada narednog dana dete želi da provode vreme s vama, nemojte ga podsetiti kako to nije hteo juče.

Velik je izazov za roditelje koji su većinom sami s detetom i ponekad čini mnogo jednostavnije odustati. To nije dobra ideja, jer se postavlja pitanje šta se događa kada ‘najdraži’ roditelj nije dostupan ili je iscrpljen? Trebalo bi pomoći deci da se osećaju prijatno s oba roditelja. Zato, ako ste roditelj koje dete favorizuje, dopustite partneru da ‘preuzme’ neke stvari koje vi radite s detetom i obrnuto.

Morate znati da ovo nije takmičenje, pa nemojte pokušavati da forsirate detetovu pažnju ili učiniti da partner oseća krivicu ili uzrujanost zbog toga. Morate biti ujedinjeni. Na kraju, setite se uvek da kažete detetu da ga volite i imajte na umu da je ovo samo faza.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here