Naslovna Magazin Ženski Kutak FENOMENALNO: Pametna garderoba

FENOMENALNO: Pametna garderoba

PODELI

-Dobar dan, ja sam tvoja haljina koju nisi obukla mesecima, očekujte da uskoro dobijete poruku poput ove!

Istraživanje u Velikoj Britaniji je pokazalo da većina ljudi u svojim ormanima ima četiri puta više garderobe nego pre dve decenije, ali da od svega toga oblačimo samo 20 odsto. To je bacanje novca, ali i vremena na odabir i kupovinu, zar ne?

Britanci, na primer, godišnje kupe 2,15 miliona tona obuće i odeće, a vrednost robe koja im stoji u ormarima je čak 30 milijardi funti!

Naučnici Univerziteta u Birmigemu su znaju kako da reše taj problem. Razvijaju tehnologiju za takozvanu pametnu garderobu  koja će nam slati SMS poruke ako je duže vreme nismo nosili.

Oni koji budu ignorisali te poruke, čeka sledeće obaveštenje – od organizacije koja se bavi reciklažom tekstila, a kojoj je vaša zapostavljena haljina, takođe poslala poruku, piše “Dejli mejl”.

I ne samo to. Ista ta haljina će moći samu sebe da ponudi na onlajn aukcijsku prodaju!

Pitate se tako?

Tako što će svaki pametni artikal imati nevidljivi čip koji će biti zadužen za slanje poruka. Taj čip, naravno, neće da žulja onoga ko tu garderobu bude nosio, moći da se pere i pegla.

Cilj ovog projekta je da se utiče na svest ljudi, naročito onih koji garderobu kupuju impulsivno, da se otarase te loše navike i da novac i svoje vreme, troše na neke druge, pametnije stvari.

Kako se vama čini ova ideja?

Ovu vest Vam je omogućio Univerexport.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here