Naslovna Vojvodina Festival “Ukusi Vojvodine” čuva stara vojvođanska jela

Festival “Ukusi Vojvodine” čuva stara vojvođanska jela

PODELI
Foto: PrtSc/Facebok/Ukusi Vojvodine

Šestu godinu za redom festival “Ukusi Vojvodine” okuplja male proizvođače hrane, vina, meda, restorane u kojima se neguju tradicionalna vojvođanska jela, udruženja žena koja čuvaju stare recepte od zaborava i ljubitelje vojvođanske hrane koji u novosadski Limanski park dolaze da uživaju svim čulima.

U Udruženju Interfest koje je organizator festivala kažu da je svake godine sve veći broj zainteresovanih izlagača.

“Ove godine imamo više 120 izlagača koji su doneli sve što predstavlja ukuse Vojvodine, od gulaša, paprikaša i drugih jela, do gomboca, štrudli i drugih slatkih đakoniva. Ovo je lepa prilika da posetioci osete sve što Vojvodina nudi u gastronomskom smislu, što je bio cilj ne samo festivala već i celog ovog projekta, i da možemo da pariramo ponudi i sličnim festivalima koji su već poznati u Evropi i u svetu”, kaže manadžer festivala Jadranka Beljan Balaban.

Vojvodina je poznata po raznim jelima, ali je malo poznato da su neki proizvodi i specijalni, kao što su oni u Kovilju kod Novog Sada.

“Ako krenemo od aperitiva to je rakija od duda, a od suhomesnatih su to proizvodi od mangulice. Mangulica je mađarska sorta, ali smo je mi uvde usvojili i sada je to jedan od naših brendova”, kaže Sava Graorac, učesnik manifestacije i jedan od organizatora koviljske manifestacije “Parastos dudu”.

Posetioci ovog vikenda mogu na Ukusima Vojvodine da kupe kravlje i kozje sireve, prave vojvođanske slaninice, kulene i kobasice različitih receptura, domaće zimnice, med, proizvode od leblebije, bundeve, različite namaze i ulja i još mnogo iznenađenja. Naravno, neizostavni su domaća štrudla, gomboce, krofne. Manifestacija traje dva dana u novosadskom Limanskom parku.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here