Naslovna Srem Sremska Mitrovica Festival „Vinski park” uz 250 vrsta vina

Festival „Vinski park” uz 250 vrsta vina

PODELI

Festival vina i hrane „Vinski park” je jedna od najvećih vinskih manifestacija na otvorenom, a održan je u Gradskom parku po treći put i privukao velik broj učesnika, ali i poestilaca.

Treći park festival vina i hrane „Vinski park” u Sremskoj Mitrovici okupio je veliki broj posetilaca koji su imali priliku da degustiraju više od 250 vrhunskih vina iz 60 vinarija. Geografsko poreklo vina sa ovih prostora privlači degustatore i razlog je što je velik broj vinarija na Festivalu „Vinski park – Sremska Mitrovica 2019” upravo sa Fruške gore.

Učestvovalo je dosta vinarija iz ostalih delova Srbije i okolnih zemalja. Svoja vina izložile su brojne srpske vinarije ali i vinarije iz regiona iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije…

Prilikom zvaničnog otvaranja manifestacije, okupljenim građanimaobratila se zamenica gradonačelnika Svetlana Milovanović u ime Grada Sremska Mitrovica koji je i organizator manifestacije.

Kako je rekla Svetlana Milovanović zamenica gradonačelnika Sremske Mitrovice: „Veliki broj ljudi okupio se ovde na omiljeom mestu Mitročvana, pored Kamenog cveta u Gradskom praku. Večeras imamo više izlagača nego prošle godine, čak njih 60. Cilj festivala je da se izlagači povežu sa krajnjim korisnicima i da širimo vinsku kulturu u Sremu. Vinarije su iz Srema ali iz regiona i uprkos lošem vremenu ima veoma mnogo posetilaca. Vinski park je realizovan u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, uz organizaciju Grada Sremska Mitrovica, udruženja vinarija. Za hranu je zadužen Junior chief tim kao i prošle godine.”

Cilj manifestacije bio je da razviju vinsku kulturu i tradiciju pijenja vina jer je vino i zdravo po organizam, a promovisana je i gastronomska ponuda Srema.

Ramazi Inaišvili u ime udruženja vinara kaže: “Ovo nije samo festival vina, nego i dobre hrane, tako da je ovo gastronomsko-vinski festival i imamo vina iz celog reigona i naravno lokalnog. Meso, sirevi, masline sve ono što od hrane ide uz vino. Prošle godine smo imali najveću vinsku posetu u Srbiji i nadam se i ove godine, uprkos pormenljivom vremenu da će taj broj biti isti, ako ne i veći.”

Vinarstvo u Sremu je među najstarijim u Evropi, još u trećem veku, u drevnom Sirmijumu prvu vinovu lozu zasadio je rimski Car Probus. Stari Rimljani su najviše doprineli klasifikaciji vrsta grožđa posmatranjem i beleženjem njegovih najboljih karakteristika. Tradicija proizvodnje vina kod nas traje od tada, do danas i dobro vino je bilo i ostalo svake domaćinske kuće i trpeze.

Ove godine zemlja gost Vinskog parka bila je Portugal.

Vinski park posetilo je više hiljada ljudi, prema procenama organizatora. Poznato je da uz dobro vino ide i dobra hrana. Posetioci su mogli da uživaju i u ukusnim suhomesnatim proizvodima, sirevima i raznim namazima naših malih proizvođača na gastro delu manifestacije.

Za muzički deo zaduženi su: Kvartet „Maestre”, DJ i Aleksandar Dujin Orchestra.

Uz dobru i prigodnu muziku, posetioci su degustirali izvrsno vino i probali dobru hranu. Gradski park je bar na jedno veče pretvoren u vinski, kako i priliči vinskom Sremu.

Pokrovitelj manifestacije je Grad Sremska Mitrovica, a organizatori su: Tursitička organizacija, Centar za kulturu „Sirmiumart”, Agencija za ruralni razvoj, Udruženje vinara i vinogradara „Srem Fruška gora” i mnoge druge organizacije i pojedinci.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here