Naslovna Život Finska je najoptimističnija zemlja, iako ima najveću stopu samoubistava

Finska je najoptimističnija zemlja, iako ima najveću stopu samoubistava

PODELI
Foto: nsuzivo

Dženet Strir-Porter je Britanka koja je proučavala šta Fince čini srećnima, pa su čak i pored lošijeg vremena optimistični i zadovoljni.

Finci, iako su najsrećniji narod, su i zemlja s najviše samoubistava i kotiraju se visoko po konzumaciji alkohola i antidepresiva.

Ali, preko 80 posto Finaca veruje svojim političarima i policiji, a većina njih je zadovoljna s lokalnim zajednicama, njihovim uređenjem, zdravstvom, školstvom….

Dejli Mejl prenosi da su proglašeni za treću zemlju na svetu po primeni inovacija, njihovi univerziteti su besplatna, a vazduh je najčišći na svetu.

Oko 70 posto zemlje je pod šumama, 90 posto otpada recikliraju, a to ih čini povezanijim sa prirodom, za što psiholozi kažu da ima velik uticaj na sreću i zadovoljstvo pojedinca u njegovoj zajednici jer vodi svrhovitom ponašanju.

Porter je otkrila kako Finci imaju recept za zadovoljan i produktivan dan, da prvih 30 minuta nakon buđenja oblikuje dan, pa se trude uvek da on započne dobro i bez nervoze.

Na početku dana, popijte čašu vruće vode ili čaja i izađite na vazduh. Ako nemate vremena za šetnju, važno je udahnuti svež vazduh. Minimalizujte svoje ciljeve, jer će ih tako lakše ostvariti. Fokus je na prioritetima.

Finci veruju kako hladna voda ima terapeutske moć. Svako može da završi tuširanje hladnom vodom ili makar umivanjem. To daje organizmu energiju, snagu i razbuđuje ga.

Umesto fokusa na ono što je bilo loše, dobro je razmišljati o lepim stvarima u danu i biti zahvalan na njima.

Finci kažu kako je ‘čovek stvoren za mnogo više od toga da brine’. Treba brinuti samo o stvarima na koje možemo uticati ili ih promeniti, a neke okolnosti koje su van naše kontrole treba udaljiti od sebe.

Kad god možete uradite nešto. Bilo da je to jednostavan kolač, pranje posteljine ili neki kreativan zadatak, ljudi teže zanimacijama i stvarima zbog kojih se kasnije osećaju korisno. Kad se te stvari uklope u dnevnu rutinu, tada zadovoljstvo još više raste.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here