Naslovna Svet Finski eksperiment daje rezultate da psi mogu da nanjuše koronavirus

Finski eksperiment daje rezultate da psi mogu da nanjuše koronavirus

PODELI

Prvi rezultati eksperimenta s psima koji nanjuše obolele od novog koronavirusa su obećavajući, objavili su u sredu naučnici koji rade na ovom projektu na Univerzitetu u Helsinkiju.

Kössi, ET i Miina, su tri psa koja učestvuju u ovoj studiji i koji su njušili čak 2200 putnika od kada je postavljena testna kabina u hodnik kojim prolaze putnici koji su doputovali na aerodrom Helsinki-Vanta krajem septembra i otkrili virus kod 0,6 posto putnika. Na obuci je još jedan pas, nemački ovčar pod imenom Valo.

Oko sto putnika dnevno stoji u redu za to besplatno testiranje, za koje je potrebno maramicom preći preko kože i zatim je dati psu da je ponjuši. Ako je uzorak negativan, pas se ne zadržava kod te maramice.

Eksperiment treba da se nastavi do decembra, a tim navodi da su prvi rezultati uglavnom skladni sa PCR testovima, koji se takođe sprovode među putnicima dobrovoljcima po dolasku.

Eksperimenti urađeni u prvom talasu navode da psi mogu da otkriju koeonavirus uz skoro 100 postotnu preciznost i do pet dana pre nego PCR test.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here