Naslovna Magazin Auto “Folksvagen” mora da plati Ilinoisu 3,5 miliona dolara

“Folksvagen” mora da plati Ilinoisu 3,5 miliona dolara

PODELI
Foto: EPA

VAŠINGTON- “Folksvagenova” američka filijala platiće 3,5 miliona dolara po tužbi savezne države Ilinois protiv nemačkog proizvođača automobila, zbog lažiranje rezultata na testovima merenja izduvnih gasova u dizel vozilima.

Prošlog meseca, američki Vrhovni sud je odbacio “Folksvagenovu” nameru da izbegne slične tužbe zvaničnika u Juti, Floridi i Ohaju, koje traže odštetu od nemačkog proizvođača automobila vezano za skandal s izduvnim gasovima, prenosi Rojters.

Sudije su tada odbile da saslušaju žalbe “Folksvagena” i nemačkog dobavljača automobila “Robert Boš” na odluku nižeg suda kojom se dozvoljava okrugu Hilsborou na Floridi i okrugu Solt Lejk u Juti da traže da kompanije odgovaraju prema lokalnim zakonima i propisima koji zabranjuju neovlašćene kontrole emisije izduvnih gasova vozila.

Sud je takođe odbio žalbu kompanije na sličnu presudu u slučaju koji je pokrenula država Ohajo.

“Folksvagenova” podružnica u SAD tvrdi da prema američkom zakonu o životnoj sredini, samo savezna vlada može da podnese takve odštetne zahteve, prenosi Tanjug.

Kompanija je naglasila da je već postigla nagodbu u iznosu od više od 20 milijardi dolara sa Agencijom za zaštitu životne sredine SAD zbog skandala sa opremanjem dizel vozila softverom koji je omogućio lažiranje rezultata na testovima merenja izduvnih gasova što je dozvolilo prekomerno zagađivanje vazduha, prevaru potrošača i naškodilo njihovom zdravlju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here