Naslovna Magazin Auto (FOTO) AUTOEXPERT: Volkswagen Arteon

(FOTO) AUTOEXPERT: Volkswagen Arteon

Foto: nsuzivo

Kada je pre više od 12 godina, predstavljen model CC, Volkswagen je krenuo stopama konkurencije i klase vozila koju je oformio Mercedes-Benz sa svojim modelom CLS, a reč je o limuzinama sa siluetom coupe vozila.

Dizajn spoljašnjosti intrigira…

Iako smo navikli na visoki nivo konzervativizma prilikom povlačenja linija dizajnerskog odeljenja u Volkswagen-u, ovaj put smo bili, priznajemo, iznenađeni kada je predstavljen Arteon. Prednja maska je ponudila nešto novo i osvežavajuće privukavši pažnju i onih manje zainteresovanih za ovaj brend. Svetlosne grupe opremljene savremenom LED tehnologijom integrisane su u masivnu masku automobila čineći to tako da se poklopac motora nadvije nad njima. Linija krova je u opadajućem maniru pa se time ocrtava karakter coupe-limuzine. Zadnji kraj vozila je, ipak, ostao uobičajenog “folksvagenovskog” izgleda što mu daje notu ozbiljnosti i opravdava njegovu pripadnost biznis klasi vozila.

Passat B8 ispod ambalaže…

Iako su se značajno potrudili oko spoljašnjeg izgleda ovog robusnog Volkswagena, ne možemo a da ne zamerimo to što se u unutrašnjosti Arteon gotovo ne razlikuje od Passat-a. To nužno ne mora biti mana, ali smo svakako očekivali da se neće ponoviti istorija modela sa oznakom CC koji je pratio standarde modela B6 i B7. Naravno, unutrašnjost je kvalitetna i ne manjka ni tehnologije ni komfora. Sedišta su dobro profilisana i drže vozača i suvozača stabilnim. Na zadnjoj klupi ima zadivljujuće dovoljno mesta za 2 odrasla putnika i jedno dete. Zbog opadajuće linije krova ni ovaj put boljka ove klase vozila nije izlečena… Ipak, za lepotu treba nešto i žrtvovati. Na nas poseban utisak ostavlja R line oprema u kojoj dolazi stilizovani, sportski, troktaki volan sa elegantnim prisustvom aluminijuma. U pomenutoj opremi sedišta su još bolje profilisana i presvučena su kožom pa je i osećaj podignut na jedan premium nivo s upečatljivim R bedževima utisnutim u sedišta.

Performanse iz proverenih agregata

Ono zbog čega sve opraštamo Volkswagenu je zasigurno bogata i kvalitetna ponuda motora. Najpopularniji je, svakako, 2.0 TDI motor koji uz pomoć turbo punjača oslobađa 150,190 i 239 ks što je zaista ponuda prilagođena svim ukusima i namerama u vožnji. Za one koji očekuju tiši rad i manju emisiju štetnih gasova tu su benzinci sa oznakom TSI i turbo punjačem. Dostupni su u zapreminama 1.5 i 2.0 sa rasponom snage od 150, 190 i 280ks. Pored manuelnog menjača tu je i DSG automatik koji vožnju čini još komfornijom.

Za svakog nudi nešto…

Krajnji utisak o ovoj krstarici je pozitivan i možemo reći da će zadovoljstvo u vožnji pronaći različite generacije kupaca i različite preferencije. Arteon nudi umerenu potrošnju i pristojne performanse, ali i sportske performanse uz dinamičnu vožnju za one koji to preferiraju. Atraktivna pojava je zagarantovana.

IZVORnsuzivo
Prethodna vestSaveti za prirodno brži rast kose
Sledeća vestAPEL NP Fruška gora

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here