Naslovna Magazin Fotografije Sunca koje ostavljaju bez reči

Fotografije Sunca koje ostavljaju bez reči

PODELI
Foto: nytimes.com

Izvanrednu fotografiju Sunca nije snimio orbitalni teleskop ili svemirska sonda, već astrofotograf iz svog dvorišta.

Najnovija fotografija Sunca astrofotografa Endrua Makartija, izazvala je ogromno interesovanje na Instagramu, nakon što je spojio 150.000 slika kugle da bi formirao sliku od 300 megapiksela koju je nazvao „Vatra i fuzija“.

-Moje slike se odnose na otkrivanje nevidljivog, napisao je astrofotograf o uskovitlanoj masi vrućih gasova koja izgleda skoro kao životna.

Autorovi pratioci na društvenim mrežama sa oduševljenjem su postavljali pitanja o filterima koje je koristio i priznavali da bi slike poput njegovih mogle da podstaknu doživotnu želju da se „počne sa posmatranjem zvezda i astrofotografijom“.

Makarti, poznat po svojim visokokvalitetnim slikama meseca i planeta snimljenim iz njegove bašte u Sakramentu u Kaliforniji, na svom Instagram nalogu obično sebe naziva „običnim tipom sa teleskopom“.

Uobičajeno, uzimanje teleskopa i ukazivanje na Sunce bilo bi neverovatno opasno. To može dovesti do slepila i potencijalno izazivanja požara, rekao je Makarti u nedavnom intervjuu za NPR.

Objasnio je da je primenio različite filtere unutar teleskopa, dozvoljavajući „veoma uski deo svetlosti“, koji mu omogućava da zumira detalje na površini Sunca koje bi inače bilo nemoguće videti.

Mnogi korisnici su bili oduševljeni da su njegove slike Sunca „bolje od NASA-inih“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here