Naslovna Srem Fruška gora Fotografisanje na Fruškoj gori 2000 dinara?

Fotografisanje na Fruškoj gori 2000 dinara?

PODELI

Četvoročlana porodica sa maloletnom decom koja odluči da kolima ode na Frušku goru i napravi bar jednu fotografiju sve to mora da plati 2.600 dinara dnevno.

Džinovski šaran iz Sremske oaze!

Kako piše 021.rs, u pitanju je primena odredbi zakona donetog prošle godine, a NP Fruška gora je, prema saznanjima Uprave ovog preduzeća, prvi od svih zaštićenih prirodnih dobara u Srbiji koji su počeli da naplaćuju ove takse i to ne u potpunosti.

Pomoćnik direktora Nacionalnog parka Konstantin Plužarević kaže za 021 da je Zakon o naknadama za korišćenje javnih dobara propisao naknade koje se naplaćuju za korišćenje zaštićenog prirodnog dobra, što je i Fruška gora.

“Kraljice” obišle rumska domaćinstva

Ovaj zakon doneo je novine u odnosu na dosadašnje propise. Najveća je što se od sada naplaćuje dnevni ulaz na Frušku goru, kao i u sve druge nacionalne parkove i prirodna dobra pod zaštitom u Srbiji. Predviđeno je da dnevna ulaznica bude 100 dinara za odrasle, a 50 za maloletnike.

Plužarević kaže da je Fruška gora dodatno, odlukom Nadzornog odbora, uvela i godišnje ulaznice od 600 dinara, čije će izdavanje početi uskoro i namenjena je onima koji često prolaze ovim nacionalnim parkom.

Kako kaže, naplata ulaza u nacionalne parkove je normalna stvar svuda u svetu, a sada je to uvedeno i u Srbiji, u svih 90 zaštićenih oblasti.

Potok na Fruškoj gori prokopao sebi nov put!

– Nismo krenuli odmah od januara da naplaćujemo, nego smo postepeno počeli to da primenjujemo. Ne želimo da jurimo ili presrećemo ljude po parku da bi ih kaznili zato što nisu platili naknadu. To će se sve polako uvesti i urediti, kao što kad ulazite, na primer, u nacionalne parkove u Hrvatskoj svuda plaćate ulaz. – navodi Plužarević.

On objašnjava da će se ulaz naplaćivati samo u granicama Nacionalnog parka, a ne cele Fruške gore kao geografskog pojma, što znači da delovi Petrovaradina ili Sremskih Karlovaca, kao i neka druga naselja, nisu u zoni naplate. Prema odredbama zakona, oni koji žive unutar Nacionalnog parka biće oslobođeni plaćanja naknade.

Pored ulaza za posetioce, Nacionalni park će nastaviti da naplaćuje i druge naknade koje su postojale i u ranijim zakonskim odredbama, kao što je naknada za ulaz vozila, koja za kola iznosi 300 dinara dnevno ili 1.200 godišnje, kao i naknada od 2.000 dinara za fotografisanje.

Plužarević objašnjava da Park nije mogao da utiče na visinu naknada, nego je to propisano zakonom. Zakonom su propisane i kazne za one koji ne plate naknade, koje se kreću od 5.000 do 50.000 dinara za građane. Međutim, Plužarević kaže da se trude da ne pišu kazne, jer je njima u interesu da svako od posetilaca ima godišnju kartu i plati simboličnu sumu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here