Naslovna Srem Fruška gora Fruška gora domaćin 7. Tesla Global foruma – U SLAVU VELIKOG NAUČNIKA

Fruška gora domaćin 7. Tesla Global foruma – U SLAVU VELIKOG NAUČNIKA

PODELI
Foto: Novosti.rs

Na Andrevlju na Fruškoj gori u utorak je svečano otvoren sedmi Tesla Global Forum, koji će trajati do 14. jula.Osim na Andrevlju, deo manifestacije odvijaće se i u Novom Sadu i u manastiru Šišatovac.

Govoreći pred 120. studenata, učesnika Tesla kampa na Andrevlju, prof. dr Aleksandar Petrović sa Filološkog fakulteta u Beogradu, rekao je da naš školski program ne poznaje Nikolu Teslu i da se u vremenu beskompromisnog sukoba analogne i digitalne kulture Teslinom mišlju moramo vratiti u stvarnost koja je suprotna od virtuelnog sveta koji nam se nameće.

Slavko Krstić – NAJBOLJI ĐAK SREMA

Dragoslav Bokan iz Instituta za nacionalnu strategiju istakao je da je „Nikolaj Tesla po zavetu svoga oca bio skriveni monah koji je za života ispunjavao monaške zavete devstvenosti, siromaštva i žrtvovanja za druge“.

Duhovnim mačem branio je slobodu čovečanstva i svoje otadžbine – rekao je Bokan dodajući da je sazrelo vreme da mošti Nikolaja Tesle i Mihajla Pupina budu zajedno u hramu Svetog Save u Beogradu, uprkos lažima o njihovoj navodnoj zavađenosti“.

Prof. Dragan Šešlija iz FTN-a u Novom Sadu je istakao da je velika stvar što se na jednom mestu sabralo puno mladih učenih glava koji nasleđuju put Nikole Tesle. Šešlija je naglasio da se Tesla prevashodno bavio korišćenjem i prenosom obnovljive i besplatne energije u cilju rešavanja ekonomskih i ekoloških problema modernog sveta.

VOJKA: Selo vetrenjača, nekada najveće selo u Sremu

Grupa studenata iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i sa nekoliko prestižnih svetskih univerziteta, koja kroz kreativne radionice i okrugle stolove, zajedno sa eminentnim naučnicima, umetnicima i javnim ličnostima, razmenjuju ideje i promišljaju izazove modernog sveta nadahnuti svevtranim stvaralaštvom genijalnog Nikole Tesle.

Među dobitnicima „Bele golubice“ najvišeg priznanja Tesla Global Foruma, ove godine su i: drugi čovek Pariskog Figaroa Žan Krištof Buison, zatim predsednik Saveza novinara Rusije Vladimir Solovljov, književnik Matija Bećković i drugi.

Tesla Global Forum biće završen izložbom i vožnjom automobila na električni pogon.

LEČEN MANASTIRSKOM VODOM

Fruškogorski manastir Šišatovac, po rečima Gorana Marića, direktora Tesla Global foruma, postao je značajan za Teslu u trenutku kada je bolovao od teške bolesti za koju se mislilo da je kolera. Bio je u veoma teškom stanju a njegov otac Milutin, pravoslavni sveštenik, je posredstvom rođaka koji su bili nastanjeni u blizini manastira, dolazio iz Like, molio se za sina i odnosio mu lekovitu vodu sa manastirskog izvora.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here