Naslovna Svet “Frustrirajuće” informacije za Ukrajinu. Ovo im se neće dopasti

“Frustrirajuće” informacije za Ukrajinu. Ovo im se neće dopasti

PODELI
Foto: EPA-EFE/STRINGER

Ukrajinske snage verovatno neće uspeti da povrate Krim u bliskoj budućnosti.

To su rekla četiri visoka zvaničnika Ministarstva odbrane članovima Komiteta za oružane snage tokom “poverljivog brifinga”.

Ova procena će sigurno frustrirati Kijev koji je više puta ponovio da je povratak poluostrva jedan od njihovih glavnih ciljeva, prenosi “Politiko”.

Nejasno je šta je zvaničnike navelo na tu procenu, ali je očigledno da Pentagon ne veruje da Ukrajina ima snage i sposobnosti da protera ruske trupe sa poluostrva koje je Moskva zauzela pre skoro deceniju.

Sličnu stvar aludirao je poslednjih nedelja general Mark Mili, načelnik generalštaba SAD.

“I dalje tvrdim da bi ove godine bilo veoma, veoma teško vojno isterati ruske snage sa svih teritorija Ukrajine”, rekao je on pre nekoliko dana u Nemačkoj. “To ne znači da se to ne može desiti. Ne znači da se to neće desiti, ali će biti veoma, veoma teško”, dodao je Mili.

Rusija je povratila Krim 2014. godine, a pitanje ponovnog zauzimanja poluostrva nešto je na čemu Kijev uporno insistira.

Američki “Politiko” prenosi, pozivajući se na ukrajinske izvore, da je administracija Vladimira Zelenskog “besna” zbog generalovih komentara, naročito u jeku priprema za prolećnu ofanzivu.

Govoreći na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu prošlog meseca, savetnik Zelenskog Andrij Jermak odbacio je ideju ukrajinske pobede bez zauzimanja Krima.

“To je apsolutno neprihvatljivo”, rekao je Jermak i dodao da pobeda znači obnavljanje međunarodno priznatih granica Ukrajine “uključujući Donbas i Krim”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here