Naslovna Vojvodina Futoški kupus – prepoznatljiv novosadski brend

Futoški kupus – prepoznatljiv novosadski brend

Foto:agrotv.net

NOVI SAD – Privredni potencijali Futoga, lokalni običaji i turistička ponuda, sa akcentom na pripremanju jela od futoškog kupusa, predstavljeni su tokom 22. “Futoške kupusijade”, u okviru koje su održani 12. Susret proizvođača tradicionalnih proizvoda Srbije i 7. Festival “Terra Madre Futog” pokreta “Slow Food”.

– Futoški kupus je jedan od najvećih brendova Novog Sada, karakterističan proizvod za ovo podneblje koji je cenjen u evropskim okvirima. Izlagači su došli iz cele Srbije, jer prepoznaju “Kupusijadu” kao mesto okupljanja i treba da se ponosimo našim autohtonim proizvodima i ljudima koji organizuju ovakve manifestacije. Temu futoškog kupusa kao brenda potenciraćemo i u okviru projekta Evropska prestonica kulture. Sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine realizovali smo mnogo projekata, a pred nama su oni od velikog značaja, kao što je izgradnja Regionalne deponije. Cilj je da konačno Južno bački upravni okrug reši problem sa odlaganjem otpada, i da ono što je bio teret postane ekonomski potencijal. Zajedno sa Vladom Srbije završavamo idejno rešenje deponije i nadam se da će nestati ružna brda otpada kraj autoputa – istakao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević na otvaranju “Futoške kupusijade”.

On je najavio ogromnu investiciju, vrednu 15 miliona evra, u izgradnju zatvorenog olimpijskog bazena u nastavku postojeće sportske hale u Futogu.

– Veliki novac izdvajamo za taj projekat. Očekujem da do kraja godine ugovorimo posao, a da bazen bude gotov do kraja 2023. godine. Biće to najmoderniji bazenski kompleks u ovom delu Srbije, kojem će gravitirati i građani Veternika, Begeča, Bačkog Petrovca i Bačke palanke – izjavio je Vučević.

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović istakla je na otvaranju da “Kupusijada” promoviše autohtonu sortu koja doprinosi privrednom rastu i skreće pažnju na zdravu hranu u zdravoj životnoj sredini, što je, kako je ocenila, jedan od stubova Zelene agende kojoj je Srbija posvećena.

– Grad Novi Sad prednjači u ekološkim projektima i odvaja značajna sredstva za zaštitu životne sredine. Ministarstvo je učestvovalo u četvrtoj fazi uređenja parka na Novom naselju sa šest miliona dinara. Trudimo se da doprinesemo pošumljavanju i upotrebi ekološki prihvatljivijih energenata. U ovom gradu realizovaćemo kapitalne zelene projekte kao što su izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda i regionalne deponije, što očekujemo da počne sledeće godine – naglasila je Irena Vujović.

IZVORagrotv.net
Prethodna vestSrbi uhapšeni zbog lažnog PCR testa: Pregledali im dokumenta na granici, pa stavili lisice
Sledeća vestPočelo je glasanje za projekat ”Participativno budžetiranje”

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here