Naslovna Srbija Gde će sve važiti kovid propusnice

Gde će sve važiti kovid propusnice

PODELI
Foto: istock

Kovid propusnice, čije je uvođenje odlukom Kriznog štaba produženo od 20 sati, pored ugostiteljskih važiće i za ulazak u još neke objekte.

Kovid propusnice su neophodne za ulazak i boravak u svim ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru – restoranima, kafićima, barovima i noćnim klubovima, a nakon sednice Kriznog štaba ova mera je proširena i na kockarnice, kladionice i slot klubove.

Mera stupa na snagu od ponedeljka, 8. novembra

Prema rečima ministarke Darije Kisić Tepavčević, uvođenje kovid propusnica na onim mestima gde se virusi najviše prenose i gde se okupljaju mlađe osobe, iako je ta mera ograničena, imala je efekta na povećanje učestalosti vakcinacije prvom dozom.

U skladu sa tim, odlučeno je da se proširi ovaj vremenski period za ugostiteljske objekte od 20h, s tim što će ugostiteljski objekti moći da rade 24 sata – ukoliko svi gosti imaju kovid propusnice posle 20 sati,  rekla je Kisić nakon sednice Kriznog štaba.

Inače, ugostiteljski objekti će moći da rade i iza 1h, ukoliko svi gosti imaju kovid propusnice. Kisić  je istakla da je veliki broj inspekcijskih ekipa na terenu i da će moći da kontrolišu sve te objekte.

Validna kovid propusnica podrazumeva potvrdu o primljenoj drugoj ili trećoj dozi vakcine ne stariji od sedam meseci.

Takođe, priznaje se i negativan PCR test ne stariji od 72 sata, negativan antigenski test koji je validan 48 sati, ili potvrda o preležanoj koroni koja nije starija više od sedam meseci. COVID propusnica je validna i ukoliko građanin poseduje pozitivan test na antitela (IgG), ne stariji od tri meseca koji je urađen u državnoj laboratoriji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here