Naslovna Srbija Gde završava novac zaplenjen na carini?

Gde završava novac zaplenjen na carini?

PODELI
Foto: bankar.rs

Od početka godine do kraja novembra na granicama Srbije carinici su otkrili i zaplenili 3,5 miliona evra u kešu.

U nameri da prokrijumčare neprijavljene devize, putnici se, kako za portal N1 navode u Upravi carina, dovijaju na sve moguće načine, pa ponekad biraju krajnje neobična mesta za skrivanje.

Tako su carinici sakriveni novac pronalazili u donjem vešu, oko struka putnika, u jastucima, čarapama, veknama hleba, kesicama čipsa i čaja, pakovanjima vlažnih maramica, higijenskih uložaka, termosima sa kafom, pepeljarama automobila, motoru, filteru klime.

Privremeno oduzet novac carina je, kako ističu u Narodnoj banci Srbije, dužna da deponuje na račun NBS u roku od dva radna dana od dana njihovog oduzimanja.

Građani mogu iz Srbije da iznesu bilo koji strani novac čija vrednost ne prelazi 10.000 evra. Ako istovremeno iznose i dinare, strani novac i čekove, ukupan iznos takođe ne sme da pređe 10.000 evra.

Propisima je predviđeno da i domaći i strani državljani na granici prijave svaki cent preko ovog iznosa i prilikom izlaska i prilikom ulaska u zemlju. Ukoliko to ne učine, iznos novca preko 10.000 evra im se privremeno oduzima, pokreće se prekršajni postupak, nakon koga se novac ili vraća, ili uplaćuje u budžet Srbije.

Prema podacima koje je NBS dostavila portalu N1, u periodu od 1. januara do 30. novembra 2021. godine, Uprava carina je deponovala kod Narodne banke Srbije privremeno oduzeta sredstva u ukupnom iznosu od 3.577.349 evra (preračunato po kursu na dan 1. decembar 2021. godine).

– U ovom periodu, na osnovu pravnosnažnih i izvršnih odluka suda, izvršen je povraćaj sredstava u ukupnom iznosu od 141.427 evra, preračunato po kursu na dan 1. decembar 2021. godine – navodi NBS.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here