Naslovna Srem Ruma GIZ uručio zahvalnicu Opštini Ruma

GIZ uručio zahvalnicu Opštini Ruma

Foto:ruma.rs

RUMA – Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) uručila je danas zahvalnicu Rumi za izuzetne napore u borbi protiv COVID 19 pandemije i posvećenosti razvoju usluga socijalne zaštite za osetljive grupe.

Zahvalnicu Slađanu Mančiću, predsedniku Opštine Ruma, uručio je u ime GIZ a, Aleksandar Prica, predsednik UO Asocijacije Duga, i tom prilikom naglasio da je Rumi odato priznanje nakon što je urađen čitav niz različitih analiza kada je u pitanju kovid pandemija, kada je u pitanju rad kriznih štabova, organizacija civilnog društva, ali takođe i institucija.

GIZ i Opština Ruma imaju dugogodišnju, dosta dobru i kvalitetnu saradnju, koja je intenzivirana u vremenu kovid krize, rekao je predsednik Mančić.

“Od samog početka su nam pomagali u izradi plana implementacije socijalne zaštite, vidljivosti projekata, ali su nam pružili i nesebičnu materijalnu pomoć u onom momentu kada je pomoć nama i našim građanima bila najpotrebnija. Ta pomoć se u prvom talasu kovida ogledala u zaštitnoj opremi, dobili smo 5.000 zaštitnih rukavica, 5.000 zaštitnih maski, onda kada maski nije bilo. GIZ nam je donirao i beskontaktne toplomere, vizire, 500 litara dezinfekcionog sredstva takođe u momentu kada toga nije bilo. Pomogali su nam i da unapredimo kvalitet pružanja usluga socijalne zaštite, pa je tako GIZ za gerontodomaćice ili negovateljice donirao pet električnih biciklova. Tu je mnogo računarske opreme i drugih stvari. Od 2016. do 2018. smo zajedno radili na upravljanju poljoprivrednim zemljištem i tako dalje, te ja jedino što mogu da kažem to je jedno veliko hvala ovoj organizaciji Vlade Nemačke, hvala gospodinu Markusu Majeru i Aleksandru koji je bio ta stalna veza između našeg Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj i naših socijalnih ustanova sa organizacijom GIZ”, kazao je predsednik Mančić.

Sve analize su pokazale da je grad Ruma pokazao inovativnost i kreativnost i mogu da kažem jako dobro snašao u borbi protiv same pandemije što rezultati i analize govore, ocenio je Aleksandar Prica.

“Mislim da kao društvo poslednjih 15, 20 godina možda čak i više ističemo samo ono što smo loše uradili i uglavnom i u našim medijima na javnoj sceni možemo videti ono što je neka institucija, grad ili opština loše uradila. Došlo je vreme da menjamo taj kurs i da ističemo one primere dobre prakse. Snimili smo 20 uspešnih priča sa teritorije 15 jedinica lokalnih samouprava sa kojima sarađujemo, između ostalog sa teritorije Rume i mogu da kažem da imamo mnogo nevidljivih heroja.  Naši nevidljivi heroji jesu i u institucijama, ali i takođe u organizacijama civilnog društva. Imate sjajan Crveni krst u Rumi, sjajne volontere i volonterke organizacije civilnog društva i to sve treba napomenuti. Ti volonteri i volonterke su u periodu kovid pandemije, kada im nije bila obaveza da izađu, da rizikuju svoj život, da rizikuju život svoje porodice zbog čovekoljublja, izlazili i pomagali onima kojima je pomoć bila potrebna. Baš zbog toga smo između ostalog radili i na psihosocijalnoj podršci, prvo na edukaciji profesionalaca koji pružaju psihosocijalnu podršku, a potom i na psihosocijalnoj podršci baš za te osobe iz uslužnih delatnosti kako sistema socijalne zaštite, ali tako volontera i volonterki i aktivista i aktivistkinja”, izjavio je Prica.

IZVORruma.rs
Prethodna vestZašto novi sistem registracije vozila neće biti dobar za Srbiju?
Sledeća vestNekada heroinski zavisnik, danas sveštenik u Rumi: Drago je ponosni otac petoro dece i živi dokaz da svaki porok može da se pobedi!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here