Naslovna Hronika Glavna autobuska stanica u Rumi pogodna za snimanje horor filma

Glavna autobuska stanica u Rumi pogodna za snimanje horor filma

PODELI
Foto: Dnevnik

Od glavne autobuske stanice u Rumi, pet godina od uvođenja stečaja u firmama „Korzo“ i „Rumatrans“, ostala je tek ruina, pogodna možda samo za snimanje nekog horor filma.

Kako je ovako nešto uopšte moglo da se dogodi građevinskom objektu s javnom namenom – pitanje je za lokalne vlasti, ali i za celokupnu javnost tranzicione Srbije.

Pre četiri i po decenije izgrađena je stanica, ne zbog hira, već za potrebe rumske opštine, njenih oko 55. 000 stanovnika, od kojih nešto manje od polovine živi u rumskim selima Platičevo, Nikinci, Buđanovci, Hrtkovci, Pavlovci, Kraljevci, Mali Radinci, Donji Petrovci, Putinci, Voganj, Stejanovci, Vitojevci, Žarkovac, Grabovci, Dobrinci i Klenak.

Foto: Dnevnik

U više navrata ukazivina je na mnoštvo nevolja koje je žiteljima rumske opštine sa 16 sela, donelo zatvaranje glavne autobuske stanice, koja je tada i onako zapuštena izgledala gotovo bajno u odnosu na današnje stanje.

Tražeći odgovore, oktobra 2016. godine “Dnevnik” se obratio Ministarstvu privrede, te je stiglo obaveštenje o stečajnom postupaku nad firmom „Korzo”, koji je vođen u sremskomitrovačkom Privrednom sudu, a završen krajem decembra 2014. godine, sudskim rešenjem kojim je zgrada autobuske stanica vraćena pod skute Ministarstva privrede.

Foto: Dnevnik

Staro obećanje

Jasno je pre dve godine izrečeno i obećanje države da će rešiti pitanje autobuske stanice u korist građana Rume:

„Ministarstvo, svesno potreba i problema građana Rume i okoline, već razmatra sve zakonske mogućnosti i načine, da se autobuska stanica u Rumi što pre stavi u fukciju i tako reši veliki problem građana opštine. O svim rešenjima javnost i građani Rume će biti obavešteni” – pisalo je, pored ostalog, u dopisu Ministarstva privrede, dostavljenom „Dnevniku“ 19. oktobra 2016. godine.

„Privredni sud u Sremskoj Mitrovici je 16. decembra 2014. zaključio stečajni postupak nad firmom „Korzo“ AD Ruma i doneo rešenje kojim se preostali stečajni višak koji je evidentiran u završnom računu stečajnog upravnika, a koji čine pokretne stvari i nepokretnosti: zgrada Autobuske stanice Ruma sa zemljištem, zemljište uz auto-put E-70, odnosno parking prostor uz Motel „Uzelac” Ruma i objekat „Letnji mir” Ruma sa zemljištem, ustupljen je Agenciji za privatizaciju.”

(NE)ROĐENA usred bombardovanja u MITROVAČKOM PORODILIŠTU: Ristići 20 godina traže nestalu ćerku i nadaju se da liči na sestru

„Sudskim rešenjem o zaključenju stečaja nad firmom „Korzo”, pokrenutim još 2006. godine, njen stečajni upravnik, Agencija za privatizaciju, bila je ovlašćena da nastavi postupke koje je stečajni dužnik vodio pred sudovima i organima uprave. Ovaj posao je nakon stupanja na snagu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika preuzela Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, pa je tako nastavila spor u upravnom postupku koji se odnosi na ispravku greške u javnim knjigama o evidenciji nepokretnosti. Ministarstvo privrede je u komunikaciji sa lokalnom samoupravom, koja je već pokazala inicijativu da se ovo pitanje reši”, stajalo je u odgovoru Ministarstva privrede.

Odgovora na pitanja šta se dešavalo u poslednje dve godine i zbog čega se nastavio usud rumske autobuske stanice i dalje nema.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here