Naslovna Srem Ruma Godišnjica progona Srba sa vekovnih ognjišta

Godišnjica progona Srba sa vekovnih ognjišta

PODELI
Foto: Sremske vesti

HRTKOVCI – Danas je u hramu Svetog velikomučenika Georgija u Hrtkovcima održan pomen žrtvama stradalim u akciji „Oluja” 1995. godine.

Obeleženo je 27 godina otkako je iz Hrvatske proterano više od 250.000 Srba, uglavnom civila, žena i dece koji su u kolonama u automobilima, kamionima, na traktorima i drugim poljoprivrednim vozilima napuštali svoja ognjišta i izbegli u Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, a ubijeno je i nestalo oko 2.500 ljudi.

Oko tri četvrtine stradalih bilo je starije od 60 godina, a među žrtvama je 551 žena, što, kako su naveli u Veritasu, predstavlja jedan od crnih rekorda građanskog rata ‘90-ih godina prošlog veka na prostorima bivše Jugoslavije.

Oni su unišili i srušili 13.000 privrednih objekata, 182 zadruge, 56 zdravstvenih stanica, 78 pravoslavnih crkava, 29 muzeja, 920 spomenika kulture, 181 groblje, 352 trgovačka objekta, 211 ugostiteljskih objekata, 410 zanatskih radnji, kao i sve industrijske pogone.

Nakon parastosa u Hramu na spomenik ispred Doma kulture u Hrtkovcima, podignutim u sećanje na pale žrtve ove agresije, vence su položili načelnik Opštine Ruma Dušan Ljubišić i predsednik Skupštine Opštine Ruma Stevan Kovačević, a zatim je organizovan prigodan kulturno – umetnički program u sali Doma kulture. Tradicionalnim igrama predstavile su su grupe hrtkovačkog KUD “Desanka Maksimović”.

U akciji “Oluja” hrvatske vojne snage počinile su mnogobrojne zločine protiv Srba. Mi imamo pravnu i moralnu obavezu da promenimo odnos prema nasleđu zločina počinjenih tokom „Oluje”, kao i da svojim konkretnim delima pokažemo brigu o žrtvama i nikad ne zaboravimo ovaj strašni zločin.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here