Naslovna IT GOOGLE ĆE VAM ZAKLJUČAVATI FAJLOVE: Kontroverzna odluka koja utiče na privatnost ili...

GOOGLE ĆE VAM ZAKLJUČAVATI FAJLOVE: Kontroverzna odluka koja utiče na privatnost ili odlična alatka?

PODELI
Foto: istock

Kompanija Google staviće katanac na fajlove koje bude smatrala problematičnim – automatski.

Verovatno najpoznatija kompanija, ona koju mnogi ljudi izjednačavaju sa internetom, a posebno mejlom – Google – najavio je izmene pravilnika za korišćenje online skladišta – Google Drive.

Ukratko, pojedini fajlovi koje ubuduće budemo delili putem Drive aplikacije i web klijenta za koji je dovoljan samo browser, a za koje Google proceni da nisu u skladu sa propisima, mogu biti ograničeni na nalog vlasnika (dobiće obaveštenje da je deljenje fajla drugima isključeno), u potpunosti uklonjeni, dok u slučajevima najgrubljeg kršenja samom korisniku čak može biti zabranjeno dalje korišćenje sopstvenog naloga!

Za mnoge korisnike je ovo zastrašujuća pomisao, posebno za bezbednosne stručnjake, naročito kad se uzme u obzir da bi takva odluka u praksi mogla da bude sasvim proizvoljna.

Pod parolom sprečavanja zloupotrebe i sajber kriminala, Google inače ne gleda blagonaklono na bilo šta što zamiriše na pirateriju, malware, phishing, govor mržnje, sadržaj koji je štetan za decu ili eksplicitan sadržaj za odrasle.

Istina, postoje izuzeci.

Distribucija ovakvog sadržaja dozvoljena je u umetničke, edukativne, dokumentarne ili naučne svrhe, odnosno u izuzecima, koji su podložni volji odluke Google kompanije – da li će ih dozvoliti ili ne.

Ostaje nam da vidimo hoće li algoritam ili eventualno neki moderator koji na osnovu žalbe korisnika preispituje sadržaj umeti da prepozna šta je umetnost, a šta eksplicitan sadržaj, kao i na osnovu čega će se tumačiti i na koji način govor mržnje i posebno verbalno i drugi tipovi uznemiravanja. Jer, nemamo svi ista merila kad su ovakve stvari u pitanju, kao i koji je prag tolerancije…

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here