Naslovna Srem Stara Pazova “Gorenje” PRODAJE fabrike u Staroj Pazovi

“Gorenje” PRODAJE fabrike u Staroj Pazovi

PODELI

Slovenački proizvođač kućnih aparata “Gorenje” najavio je da će u narednim sedmicama objaviti javni poziv za dostavljanje ponuda za njegovu fabriku “Gorenje Tiki” u Srbiji, koja proizvodi male bojlere.

Kompanija iz Velenja, koja je u vlasništvu kineskog “Hisense”-a, takođe namerava da proda “Tiki” brend zajedno sa svojom srpskom podružnicom, javlja slovenačka agencija STA.

Najavljujući danas prodaju ove fabrike u Staroj Pazovi, “Gorenje” je navelo da očekuje interesovanje od nekoliko kompanija koje proizvode bojlere i klima uređaje, i to iz Evrope i SAD.

Kompanija je saopštila da ova prodaja predstavlja nastavak strategije otuđenja nematerijalne imovine i fokusiranja na glavnu aktivnost “Gorenja”, dodajući da se taj proces odvijao i pre dolaska novog vlasnika, “Hisense”-a, koji je “Gorenje” kupio u junu 2018.

Najava prodaje “Gorenja Tiki” dolazi nakon što je matična kompanija u Sloveniji u decembru prodala mariborsko preduzeće za preradu otpada “Gorenje Surovina” i njegove ogranke firmi “Eko Surovina”, društvu za preradu otpada u vlasništvu preduzetnika Izeta Rastodera.

Agencija STA navodi da je “Gorenje” još prošle godine pokušalo da proda “Gorenje Tiki”, koji trenutno zapošljava 30 ljudi u Sloveniji i 520 u Srbiji, ali da je proces obustavljen zbog preuzimanja “Hisense”-a.

“Gorenje” je preselilo proizvodnju malih bojlera iz ljubljanske opštine Šiška u Srbiju 2010. godine. Fabrika u Staroj Pazovi, čije se odeljenje za razvoj nalazi u Velenju, proizvodi oko pola miliona jedinica godišnje.

Prema pisanju lista Delo, “Gorenje Tiki” je imalo u vlasništvu 36.000 kvadratnih metara zemljišta u Šiški, koje je preneto na matičnu kompaniju. List dodaje da je Gorenje zatim prodalo tri četvrtine tog zemljišta i da pregovara o prodaji preostalih parcela.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here