Naslovna Srem Fruška gora Gorska služba spasavanja savetuje: Na planinu ne idite sami

Gorska služba spasavanja savetuje: Na planinu ne idite sami

PODELI
Foto: rtv

NOVI SAD – Miholjsko leto, koje sa sobom donosi temparature koje su veće od proseka za ovo doba godine, podstiče Novosađane da vikende provode van grada, uglavnom na nekoj od planina, a zbog svoje blizine Fruška gora je najpopularnija destinacija. Ipak, boravak na planini nosi i određene opasnosti, zbog čega iz Gorske službe spasavanja apeluju na građane da budu dodatno obazrivi.

Sunce i toplo vreme, koje će potrajati do kraja meseca, nastupajućeg vikenda namamiće mnoge da napuste grad i uživaju u planinarenju ili u šetnji šumom. Da bi boravak u prirodi prošao što bezbednije, neophodna je i dobra priprema, objašnjava Uroš Birčanin iz Gorske službe spasavanja. On kaže da je za odlazak u prirodu neophodno obezbediti dobru obuću, slojevitu gardarobu, hranu i vodu, i svakako napuniti mobilni telefon.

Iz Gorske službe poručuju da na planinu, ma koliko pitoma ona bila, nikada ne bi trebalo da idete sami. Razlog tome su, kako kaže Igor Aćimović, nepredviđene situacije koje se na planini mogu desiti, kao što su gubljenje, ali i teže povrede.

U Gorskoj službi spasavanja veruju da ukoliko građani poslušaju njihove savete i unapred se pripreme, njihov potencijalna intervencija i neće biti potrebna.

Za svaki slučaj navode da je služba dostupna 24 časa dnevno, svakog dana u nedelji, i to na broj telefona 063 466 469.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here