Naslovna Dogadjaj Gospodar Jevrem dobio spomenik u Šapcu: “Kasnimo 120 godina”

Gospodar Jevrem dobio spomenik u Šapcu: “Kasnimo 120 godina”

PODELI
Foto: nova

Na Cvetnom trgu u Šapcu, ispred zgrade Doma vojske, postavljen je spomenik Jevremu Obrenoviću. Skulptura visine 4,14 metara, teška jednu tonu, delo je vajara Vladimira Tovića iz Sremske Mitrovice, koji radi kao profesor u Školi primenjenih umetnosti u Šapcu, piše “Glas Podrinja”.

“Danas je značajan dan za naš grad. Gospodar Jevrem je sve ono što smo mi danas. U vreme države koja je nastajala, on je doneo duh modernizma i evropejstva. Preko Jevremovog Šapca, Evropa je ušla u Srbiju. Na ovaj način, odužujemo mu se za sve što je učinio i nastavljamo njegov put, istakao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

Spomenik, koja je nagrađen kao idejno rešenje na konkursu koji je raspisala Gradska uprava, prikazuje gospodara Jevrema u narodnoj nošnji 19 veka, u stavu autoriteta, sa knjigom u levoj ruci. Realizacija ovog projekta trajala je petnaest meseci, piše “Glas Podrinja”.

Igor Marsenić, član Gradskog veća istakao je da sa postavljanjem spomenika gospodaru Jevremu kasnimo 120 godina, ali i da je ponosan što je deo generacije koja će odužiti dug čoveku koji je od Šapca napravio moderan grad.

“Duboko verujem da će ova skulptura promeniti način na koji Šabac funkcioniše i da će ovo mesto postati budući centar grada. Iako Jevremem Obrenović nije bio Šapčanin, ostavio nam je arhitektonsko i urbanističko nasleđe kojim se ponosimo, ali i sistem vrednosti – širinu, otvorenost ka svetu, važnost obrazovanja i kuluturu življenja.

Malo je velikih figura u životu Srbije koje su smatrale da su obrazovanje i duhovnost bitan faktor u razvoju društva. Skulptura će biti na ponos svih Šapčana”, istakao je Marsenić, koji je, pored Branka Stankovića, istoričara i kustosa Narodnog muzeja u Šapcu i Dragane Rusalić, programskog direktora Kulturnog centra Beograd, bio član komisije za realizaciju projekta.

Svečanost povodom postavljanja spomenika biće u subotu, 13. juna, u 19 časova. Tada će najzaslužnijim Šapčanima biti dodeljene godišnje nagrade, piše “Glas Podrinja”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here