Naslovna Posao Građevinci u Vojvodini prvi pobedili virus, firme i dalje traže nove radnike...

Građevinci u Vojvodini prvi pobedili virus, firme i dalje traže nove radnike i stručnjake

Foto ekapija

POSLE kraćih zastoja i reorganizovanja za rad u uslovima vanrednog stanja, građevinske firme u Vojvodini su započete poslove nastavile gotovo u punom obimu. Nadležni kažu da se primenjuju sve propisane mere zaštite, a radno vreme se podešava shodno zabrani kretanja.

Neophodne preraspodele je obavila industrija građevinskog materijala, pa tako proizvodnju postepeno nastavljaju pogoni u Kanjiži, Kikindi, Sremskim Karlovcima, Inđiji…

– I u pandemiji se potvrđuje to da je građevinarstvo, uz poljoprivredu, naša najvitalnija i najprosperitetnija privredna grana. Lane je zabeležen najveći rast, a ove godine, uprkos svemu, nastavljamo realizaciju mnogih ambicioznih planova i nastojimo da se izborimo sa nedostatkom radne snage – kaže predsednik Sindikata zaposlenih u građevinarstvu i industriji građevinskog materijala Vojvodine Josip Modić.

Firme, saznajemo, konstantno traže zidare, tesare, armirače i druge majstore, a pozivi su otvoreni i za građevinske, te elektroinženjere.

– Očekujem i to da će mnogi majstori različitih struka i profila, koji su se zbog pandemije vratili iz zapadnoevropskih zemalja, odlučiti da ostanu i rade u Srbiji. Jer, sada plate u domaćem građevinarstvu dostižu i do 1.300 evra, što je praktično isto kao i u inostranstvu, kada se oduzmu tamošnji troškovi stanovanja i ostali izdaci – zaključuje Modić, i naglašava stav da građevinska preduzeća, kao bitan segment realnog sektora, pune budžete na svim nivoima i biće oslonac privrednog oporavka posle pandemije.

BRIGA

RADNICI na gradilištima nose zaštitne maske, koriste sredstva za dezinfekciju i trude se da održe međusobno rastojanje od bar dva metra, a o tome koliko firme – pogotovo one veće, sa ozbiljnijim poslovima – vode računa o zaposlenima, svedoči i primer “Galensa” koji svojim zaposlenima, pored zadovoljavajućih i redovnih plata, omogućava i to da stanove kupe pod povoljnijim uslovima, uz otplatu na više rata.

IZVORvecernje novosti
Prethodna vestU ČAST HEROJA Mural sa likom dr Miodraga Lazića oslikan u Inđiji
Sledeća vestVojska pucala u vazduh: Šta se dogodilo u prihvatnom centru za migrante?

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here