Naslovna Svet “Gradivni blokovi života” pronađeni u centru Mlečnog puta

“Gradivni blokovi života” pronađeni u centru Mlečnog puta

PODELI
Foto: pixabay.com/Pexels

Materija, koja je poznata i kao “gradivni blok života”, pronađena je kako lebdi u centru Mlečnog puta što naučnike još više približava pretpostavci o postojanju života na drugim planetama izvan Zemlje, prenose američki mediji.

Pronađeni organski molekuli, poznati kao nitrili, nalaze se u ogromnim količinama u međuzvezdanim oblacima.

Naučnici se sada opet pozivaju na prihvaćenu teoriju “RNK sveta” koja se bazira na pretpostavkama da je celokupan život na Zemlji bio zasnovan na molekulu RNK, dok je molekul DNK nastao tek nešto kasnije. Na nastanak RNK mogu uticati nitrili, odnosno molekuli pronađeni u našoj galaksiji.

Naučnici su tragali za složenijim oblicima molekula u galaksiji, tokom čega im je pažnju privukao super-hladni oblak u centru Mlečnog puta. Posmatranjima teleskopom utvrđeno je kretanje čestica, a zatim se prstupilo njihovom ispitivanju.

“Ovo otkriće ne samo da ide u prilog teoriji “RNK sveta”, već nas sve više približava pretpostavci da život može postojati izvan Zemlje, pod približnim povoljnim uslovima”, navela je grupa naučnika.

Oni su nastavili istraživanja, koja se baziraju na ispitivanju i pronalaženju masti koje bi bile potrebne za stvaranje molekula RNK.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here