Naslovna Intervju Gradska biblioteka „Atanasije Stojković“ uskoro na novoj lokaciji! (FOTO)

Gradska biblioteka „Atanasije Stojković“ uskoro na novoj lokaciji! (FOTO)

PODELI
Foto: Sremske vesti/Petar Remecki

RUMA – Zasigurno najlepša i najintrigantnija zgrada Rume, bila je zgrada Hrvatskog doma, odnosno, Doma JNA ili Doma Vojske, kako su je dugo znali, a sada Gradska biblioteka „Atanasije Stojković“.

Zgrada je podignuta 1912. u jeku nacionalnih zanosa i stila secesije. Nakon potpune rekonstrukcije, obnove i osveženja, ova zgrada konačno dobija svoju namenu – objekat koji će čuvati sve dragulje rumske biblioteke.

U četvrtak, 21. jula, počela je selidba sa stare lokacije, u renoviranu zgradu Doma Vojske, a direktor biblioteke, Damir Vasiljević Tokić, i sam pomaže u selidbi, zajedno sa momcima iz košarkaškog kluba „Džez Basket“, koji dobrovoljno volontiraju.

– Preneli smo nekoliko polica i otprilike 3.000 knjiga, možda i malo više. To možda deluje kao mali broj, ali to su zapravo dva puna kamiona bibliotečkih inventara, naglašava direktor biblioteke.

On navodi da su počeli sa naučnim odeljenjem, koje je najlakše po pitanju brojnosti publikacija, kojih ima oko 20.000, a čeka ih selidba dečijeg odeljenja i odeljenja za odrasle koji su sigurno brojniji, možda čak i tri puta, što znači da ima nešto manje od 60.000 knjiga.

– Što se tiče samog završetka radova, to ne bih smeo da preciziram, s obzirom da smo tek započeli tu dinamiku, i znaću tek posle nedelju dana koliko bi to zaista trajalo i kojim tempom. Proizvoljni završetak radova, uz jednu dozu umerene rezerve je početak septembra, optimistično objašnjava direktor.

S obzirom da je veoma lepa vest preseljenje biblioteke na novu, renoviranu lokaciju, direktor smatra da će u dogovoru sa lokalnom samoupravom biti napravljeno prigodno svečano otvaranje, kakvo i dolikuje.

– Na otvaranju bi trebalo da budu pozvane i visoke zvanice, poput upravnika Narodne biblioteke, koji nestrpljivo isčekuje otvaranje, od kada je bio u radnoj poseti kod nas sredinom aprila, zatim upravnik Matice srpske, kao i predstavnici Ministarstva kulture, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i mnogih drugih, dodaje Damir.

Uz uređenje enterijera Doma Vojske, uređeno je i dvorište samog objekta, koje će poslužiti za neki vid ugostiteljstva uz odabranu knjigu, eventualno kafu ili čaj uz predstavu ili monodramu.

U planu su da se održavaju događaji poput monodrama, nekih kraćih predstava, koncerti, promocije knjiga, poemske večeri, prozne večeri. Mi smo trenutno na pola, tako da nam ne ostaje mnogo prostora da nešto od toga realizujemo za ovo leto, ali svakako da imamo u planu kada mogućnosti budu dozvoljavale.

Kako navodi i sam direktor, do sada je bio problem ograničenosti prostorom, stoga nije bilo puno mogućnosti za organizovanje kulturnih događaja, ali sada to neće biti problem, pa se već planiraju izvedbe različitih predstava i sličnog programa.

Paralelno sa našom selidbom, odvija se i montaža polica, koja je završena 22. jula, u čiju kupovinu i nabavku je uloženo 2.5 miliona dinara. To su police koje su strogo definisane bibliotečkim standardima.

Da se i opština potrudila da se selidba što pre i bolje realizuje, govori činjenica da se nešto manje od 10 miliona dinara pomoći izdvojilo iz opštinskog fonda u ovu namenu, a tu je svakako i pomoć Javnih Preduzeća „Komunalac“ i „Vodovod“, čija vozila se koriste za prevoz.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here